În cadrul raportului asupra stabilității financiare – a doua ediție din 2022- Banca Națională a României atrage atenția cu privire la factorii de risc: incertitudinile pe plan mondial -criza energetică și evenimentele din Ucraina, deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne, întârzierea reformelor structurale și absorbției fondurilor europene și riscul de nerambursare a creditelor
Acest mesaj a fost întărit de Eugen Rădulescu, director, Direcţia stabilitate financiară în cadrul BNR care a precizat că incertitudinile la nivel global, în contextul crizei energetice şi al războiului din Ucraina, reprezintă este un risc sistemic sever şi din păcate în continuă creştere.
„Am făcut o hartă a riscurilor pe care o avem în fiecare ediţie a Raportului de stabilitate, o hartă a riscurilor care cuprinde patru riscuri pe care le considerăm esenţiale. Primul este cel legat de incertitudinile la nivel global, în contextul crizei energetice şi al războiului din Ucraina. Acesta este un risc sistemic sever şi din păcate în continuă creştere. Deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne, inclusiv ca urmare a evoluţiilor geopolitice regionale şi internaţionale este, de asemenea, un risc sistemic sever, dar care se menţine la un nivel care se modifică puţin de la precedentul raport”, a spus Eugen Rădulescu.
El a menţionat alte riscuri sistemice importante, dar de intensitate mai scăzută, precum întârzierea reformelor şi a absorbţiei fondurilor europene, în special prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), şi riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental.
Conform raportului, sectorul populaţiei continuă să îşi menţină capacitatea robustă de onorare a datoriilor, rata de neperformanţă situându-se la nivelul de 3,1%, în septembrie 2022, în scădere cu 0,3 puncte procentuale în termeni anuali şi cu 0,8 puncte procentuale comparativ cu aceeaşi perioadă a primului an de pandemie (septembrie 2020).
Potrivit sursei citate, poziţia prudenţială şi financiară a sectorului bancar românesc este adecvată, dar riscurile sunt în creştere, atât la nivel local, cât şi internaţional, aspect semnalat inclusiv prin avertizarea CERS din septembrie 2022. Rata solvabilităţii s-a menţinut adecvată, superioară mediei europene (21,5%, septembrie 2022, faţă de 19% în UE, iunie 2022), dar rezerva de capital s-a diminuat odată cu marcarea negativă la piaţă a instrumentelor financiare măsurate la valoare justă, consecinţă a creşterii accelerate a ratelor de dobândă.
Între vulnerabilitățile sectorului bancar românesc BNR enuneră:
(i) așteptările de creștere a riscului de nerambursare a creditelor acordate sectorului real pe fondul deteriorării condițiilor macroeconomice, al incertitudinilor privind evoluțiile viitoare, dar și al creșterii serviciului datoriei prin majorarea ratelor de dobândă;
(ii) strânsa legătură între sectorul bancar și sectorul guvernamental;
(iii) polarizarea instituțiilor de credit în funcție de mărime.
De asemenea, ca o prelungire a riscurilor BNR a realizat si o hartă a vulnerabilitățile structurale specifice economiei Românești, cu evoluții mixte de la data ultimului Raport.