Profitabilitatea sectorului bancar din România a continuat să se îmbunătățească în primele luni din 2022, rentabilitatea financiară (ROE) atingând nivelul de 16,6 la sută (septembrie 2022), aproximativ dublu față de cel european (7,9 la sută, iunie 2022). Majorarea profitului net – până la 7,64 miliarde lei (sept.2022/ 1,55 miliarde euro)), în creștere cu 18 la sută față de aceeași perioadă din anul 2021, a fost alimentat de o dinamică accelerată a creditării în anul 2022 și de creșterea veniturilor nete din dobânzi, arată Raportul asupra Stabilității Financiare al BNR. Ponderea veniturilor nete din dobânzi în totalul veniturilor operaționale a fost de 69 la sută, constituind componenta principală, potrivit BNR.
De remarcat că la nivel european, ponderea este mai redusă, de 55 la sută (iunie 2022), reflectând o concurență mai pronunțată și un grad de sofisticare mai ridicat al modelului de afaceri, care generează venituri însemnate din taxe și comisioane (31 la sută din total venituri operaționale, iunie 2022), un nivel cu peste 10 puncte procentuale mai ridicat față de cel consemnat în cazul sectorului bancar din România.
In primele 9 luni, activele ajung la un nivel record
Conform datelor BNR, activele totale ale sectorului bancar din România au crescut pentru al 24-lea trimestru la rând în T3, cu o rată trimestrială de 2,2%, la nivelul record de 679,3 miliarde RON (137,3 miliarde EUR)
BNR remarcă gradul de intermediere financiară redus. „Cel mai redus din Europa”, după cum subliniaza Guvernatorul Mugur Isărescu
„Cu toate acestea, gradul de intermediere financiară s-a menținut redus pe fondul persistenței vulnerabilităților structurale ale economiei locale, creditele acordate sectorului privat reprezentând 26,6 la sută din PIB la finele lunii septembrie 2022.”
Raportul mai remarcă că avansarea rapidă a digitalizării în sectorul bancar românesc după declanșarea crizei sanitare (martie 2020) și nevoia de creștere a eficienței operaționale au stimulat continuarea procesului de restructurare a băncilor, început ulterior crizei financiare globale din 2008.
Diminuarea numărului de angajați, precum și a unităților teritoriale în perioada 2020 – septembrie 2022, în contextul creșterii digitalizării produselor și serviciilor bancare, a fost determinată, într-o anumită măsură, și de procesul de consolidare a sectorului bancar, prin fuziuni și achiziții. Tranzacțiile au implicat entități naționale și au vizat băncii medii sau mici, cu un impact în general pozitiv asupra situațiilor financiare și prudențiale ale băncilor implicate.
Digitalizarea a dus la dispariția sucursalelelor. Aproape 30% din salariați au plecat din sistem
Potrivit datelor BNR, comparativ cu anul 2008, se observă că mai mult de un sfert (circa 28 la sută, septembrie 2022) dintre salariații bancari au părăsit sectorul și 41 la sută dintre unitățile teritoriale au fost închise, în contextul unor strategii de îmbunătățire a eficienței operaționale, de trecere la un model de afaceri bazat pe digitalizare, dar și ca urmare a ieșirii de pe piață a mai multor instituții de credit.
BNR: Există spațiu pentru continuarea consolidării sectorului bancar românesc prin fuziuni și achiziții
Valoarea tranzacțiilor de fuziuni și achiziții a fost importantă în perioada 2001-2020, ridicându-se la 7 miliarde euro, cu un maxim înregistrat în anul 2006. Sectorul bancar cumulează 42 la sută din valoarea totală a tranzacțiilor realizate prin achiziții și fuziuni derulate în România, mai indică raportul BNR.
Potrivit datelor BNR, 79% din numărul total al instituțiilor de credit sunt deținute de grupuri bancare străine (septembrie 2022) – care cumulează circa 70 la sută din activele bancare agregate