Bancile din tara noastra vor trebui sa faca fata presiunilor cauzate de reducerea finantarii din partea bancilor-mama si urmeaza sa concureze, unele cu celelalte, ca sa atraga clienti „buni”, se arata intr-un studiu realizat de catre compania de consultanta de management „Ensight”. Situatia dificila de la nivelul grupurilor si decizia de a se concentra pe pietele lor de baza urmeaza sa determine bancile straine sa isi reduca expunerea pe tara noastra, ceea ce poate sa puna presiune pe subsidiarele locale, potrivit studiului. Aceste presiuni, in contextul actualelor conditii de piata, urmeaza sa afecteze activitatea de creditare, considera analistii „Ensight”. Avand in vedere rata redusa de absorbtie a fondurilor europene, exista potential generat de co-finantarea proiectelor care atrag astfel de fonduri, unele banci pozitionandu-se, deja, pe acest segment, noteaza compania.
Activitatea redusa de creditare, impreuna cu o noua crestere a creditelor neperformante si costuri mai ridicate produse de modificari ale reglementarilor, precum noi conditii de creditare (n.r. impuse de catre Banca Nationala a Romaniei – BNR), cresc si mai mult presiunea costurilor asupra bancilor, potrivit studiului. In aceste conditii, institutiile de credit vor trebui sa exercite un control strict al costurilor pe termen mediu si lung, se arata in raport.
Avand in vedere accesul mai dificil la resurse provenite de la bancile-mama, subsidiarele din tara noastra urmeaza sa concureze pentru a atrage clienti atrativi. Iar acest lucru se va intampla atat pentru acordarea de credite (clienti care prezinta un grad redus de risc), cat si pentru atragerea de depozite (clienti cu dis-ponibilitati financiare ridicate). Climatul competitional poate sa sufere modificari in acest an deoarece exista tendinte de consolidare la nivelul grupurilor bancare, tendinte care urmeaza sa aiba un impact si asupra tarii noastre, potrivit firmei de consultanta.
Activele nete bancare totale au crescut cu 3,5% anul trecut fata anul precedent, pana la 82 miliarde euro, se arata in raport.
Tendinta de economisire a populatiei a redus creditarea si a crescut numarul depozitelor
Creditarea a continuat sa scada si in 2011, volumul finantarii acordate fiind de 61,2 miliarde euro, cu 3,1% mai putin decat in 2010, potrivit studiului. Cauzele acestei evolutii constau in aversiunea fata de risc a bancilor, determinata de rata creditelor neperformante si profitabilitatea scazuta, de scaderea venitului aflat la dispozitia populatiei si de tendinta crescuta spre economisire a acesteia, considera analistii „Ensight”. Creditarea companiilor a crescut, anul trecut, cu 2,3 miliarde euro, pana la 26,7 miliarde euro, in timp ce finantarea populatiei s-a mentinut la un nivel relativ stabil in valori nominale, se precizeaza in studiu.
Creditele neperformante si-au pastrat trendul crescator si anul trecut, chiar daca ritmul a fost mai redus comparativ cu anul precedent, potrivit companiei de consultanta. Calitatea creditelor s-a inrautatit in cazul multor banci, ceea ce a afectat puternic profitabilitatea intregului sistem, acesta inregistrand o pierdere agregata de 100 milioane euro, se arata in studiu.
Depozitele si-au mentinut ritmul ascendent si anul trecut, pana la 40,5 miliarde euro, de la 38,8 miliarde euro, in anul precedent, fapt ce confirma ca tendinta spre economisire a gospodariilor a continuat, conform raportului. Acest apetit se datoreaza si unei prudente mai mari a populatiei in ceea ce priveste gestionarea veniturilor, potrivit analizei „Ensight”.
Numarul cardurilor bancare valide, precum si valoarea tranzactiilor realizate cu acestea s-au majorat in 2011 fata de 2010, arata studiul. in ultima luna a anului trecut erau in circulatie aproximativ 13,4 milioane de carduri, cu 800.000 mai multe decat anul precedent, potrivit raportului. Valoarea tranzactiilor realizate in 2011 a fost de 1,335 miliarde euro, fata de 1,071 miliarde euro in 2010, conform firmei de consultanta.
Presiunile in vederea reducerii costurilor au determinat bancile sa reduca mult numarul unitatilor si al angajatilor. Numarul de unitati a ajuns la aproximativ 5.950 anul trecut, de la 6.200 in anul precedenti iar numarul de salariati a scazut cu mai mult de 1.000 de persoane pe parcursul lui 2011, pana la aproximativ 65.600 persoane, potrivit studiului realizat de „Ensight”. In schimb, numarul bancomatelor, precum si cel terminalelor POS au crescut, anul trecut. in septembrie 2011 existau cu 4,6% mai multe bancomate decat la finalul lui 2010, in timp ce cresterea anuala a numarul unitatilor POS a fost de 7,9 procente, se arata in raport.
Bancile din tara noastra au urmat tendinta europeana si s-au concentrat pe dezvoltarea unor canale alternative, precum mobile si internet banking, precizeaza analistii firmei de consultanta.