Consiliul Concurentei a dat publicitatii raportul „Evolutia concurentei in sectoarele cheie 2015”, document ce contine si o analiza asupra evolutie inregistrata de industria bancara din Romania. Radiografia sistemului bancar local releva faptul ca atat numarul institutiilor de credit cat si cel al sucursalelor bancilor straine din tara noastra s-a pastrat relativ constant in perioada 2011-2015.
„Printre motivele ce cauzeaza acest lucru se regasesc: barierele foarte inalte la intrarea si la iesirea de pe aceasta piata, precum si incertitudinile care planeaza asupra politicilor publice”, subliniaza specialistii Consiliului Concurentei.
In anul 2015 sistemul bancar romanesc era compus din 40 de institutii de credit, dintre care noua sunt sucursale ale unor banci straine. Dintre cele 40 de institutii de credit de pe piata, 10 detin cote de piata de peste 3%, 10 au cote de piata situate intre 1% si 3%, iar restul de 20 detin cote de piata mai mici decat 1%.
Raportul Consiliului Concurentei observa diferenta mare dintre primele doua banci din sistem si celelalte, diferenta care s-a erodat in timp. „Din punct de vedere al gradului de concentrare, putem spune ca principalii doi jucatori au pierdut cota de piata in detrimentul urmatorilor. De asemenea, la finalul anului 2014, primii 7 jucatori de pe piata detineau impreuna aproximativ 67% din piata, in timp ce urmatorii 33 detineau aproximativ 33%”, se mentioneaza in studiul asupra factorului concurential din domeniu de profil.
Primele doua banci mari, respectiv BCR si BRD, au avut in ultimii sase ani cote de piata cuprinse intre 18-20% (BCR) si 14-16% (BRD) si domina, in mod evident, mediul bancar romanesc in fiecare categorie importanta (credite, depozite, active, capital). A treia banca este Banca Transilvania cu o cota de piata de aproximativ 10%. Aceasta a achizitionat, anul acesta, Volksbank Romania, banca care se situa la momentul achizitiei pe locul 9 in topul bancilor.
Urmatoarele banci din punctul de vedere al dimensiunii (Raiffeisen Bank, Unicredit Bank si CEC Bank) au cote de piata aproape egale, situate intre 7 – 8%, cote ce se pastreaza relativ constante in perioada analizata. Cota de piata ramasa este foarte fragmentata intre celelalte 34 de banci.
Dintre cele 40 de banci active de pe piata, statul detine doua banci, si anume CEC Bank cu o cota de piata de aproximativ 7,7% in 2014, respectiv EximBank cu o cota de piata in 2014 de aproximativ 1,1%.
Primele zece institutii de credit au avut cumulat o cota de piata relativ constanta, intre 77,8% si 78,4%, valoarea inregistrata la finalul anului 2014 fiind de 78,1%, in scadere fata de anul 2013.
Raportul „Evolutia concurentei in sectoarele cheie 2015”, realizat de Consiliul Concurentei, este disponibil AICI.