„Filiala” sau „Sucursala” doi termeni juridici tot mai folositi, de ieri. Clientii ne intreaba care sunt diferentele. Daca pana mai ieri romanii nu se interesau prea mult de aceste aspecte juridice, astazi cei care au bani depusi la banci cu actionariate straine se plang ca nu au auzit pana in prezent aceste „date tehnice”.
Presa a scris frecvent pe acest subiect. Romanii au fost informatii despre plangerile bancilor la adresa BNR, de exemplu. Prin 2007, clientii aflau ca mai multe banci se gandeau sa renunte la statutul de filiala pentru a devini sucursale. Scopul? Urmareau sa scape de costul rezervelor minime cerute de BNR, precum si de alte obligatii impuse de Directia de Supraveghere a bancii centrale.
Daca sucursalele deschise de bancile straine in Romania se supun legilor din tara de unde provin, filialele se supun legilor din Romania. Cu alte cuvinete, BNR are putine puteri pentru a controla activitatea sucursalelor. Poate face demersuri de supraveghere a lichiditatii, in cooperare cu autoritatea din tara de origine a bancii-mama, nu si in privinta nivelului capitalului. De asemenea, poate solicita informatii statistice.
Cea mai cunoscuta sucursala este ING. A intrat pe piata direct cu statutul de sucursala (in 2004) si a continuat sa-l pastreze, considerandu-l mai avantajos. Sub acest statut, banca nu a avut nevoie de aprobarea BNR pentru a acorda credite de retail dupa norme proprii. De asemenea, o sucursala poate desfasura absolut toate activitatile pentru care banca-mama a fost autorizata in tara de origine (leasing sau brokeraj bursier), chiar daca una dintre activitatile respective le-ar fi fost interzisa celorlalte banci de catre legislatia romaneasca, conform legislatiei comunitare.
Depozitele atrase de acestea de la clienti sunt garantate prin schemele specifice din tarile respective.
Banci romanesti cu actionariat cipriot
Bank of Cyprus detine doar 0,7% din piata bancara romaneasca si, impreuna cu Marfin, cealalta institutie de credit cu actionariat cipriot de la noi, ajunge la 1,3%. Asta inseamna credite totale care ajung la 800 de milioane de euro si depozite de 425 de milioane de euro.
BANK OF CYPRUS
Depozite 245 mil. euro
Credite 574 mil. euro
Rezultat net -6,6 mil. euro
MARFIN BANK
Depozite 179 mil. euro
Credite 371 mil. euro
Rezultat net +3,4 mil. euro