Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Cum ne apărăm banii din conturile bancare împotriva atacurilor cibernetice și ce trebuie să facem când suntem victimele unei fraude. Interviu cu Claudiu Ionescu, Director Securitate Bancară OTP Bank
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Interviuri > Cum ne apărăm banii din conturile bancare împotriva atacurilor cibernetice și ce trebuie să facem când suntem victimele unei fraude. Interviu cu Claudiu Ionescu, Director Securitate Bancară OTP Bank
InterviuriTop newsStiri de top

Cum ne apărăm banii din conturile bancare împotriva atacurilor cibernetice și ce trebuie să facem când suntem victimele unei fraude. Interviu cu Claudiu Ionescu, Director Securitate Bancară OTP Bank

Gabriela Dinu
Last updated: 31/03/2023 13:31
Gabriela Dinu 3 ani ago
Share
Claudiu Ionescu, OTP Bank
SHARE

Securitatea clienților și operațiunile financiare ale acestora reprezintă prioritatea zero a oricărei instituții bancare. Știm deja că în ultimii doi ani am asistat la o intensificare a tentativelor de fraudă, în contextul socio-economic generat de situația pandemică și de tendința accelerată de digitalizare a unei arii largi de servicii. Mai mult, oficialii au pornit o campanie de siguranta online. Campania #SiguranțaOnline a fost lansată de Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Asociația Română a Băncilor (ARB).

Este cunoscut faptul că, în timp ce economiile intră în declin și rata ocupării forței de muncă scade drastic, cazurile de fraudă cresc în timpul recesiunilor. Cum vremurile sunt tot mai tulburi, l-am intrebat pe Claudiu Ionescu, Director Securitate Bancara OTP Bank Romania, cum asigură banca confidențialitatea datelor clienților săi, care sunt cele mai comune fraude din prezent și ce recomandări au pentru clienții băncii.

Potrivit oficialului, OTP Bank are o echipa de antifraudă compusă din specialiști care gestionează toate incidentele de fraudă într-un proces end-to-end. Atunci când descoperi că ai fost victima unei fraude online, primul pas ce trebuie făcut este schimbarea parolelor de pe un alt dispozitiv, spune într-un interviu pentru BankingNews, Claudiu Ionescu, Director Securitate Bancara OTP Bank Romania.

– Care sunt cele mai comune tipuri de fraudă bancară la care trebuie sa fie atenți clienții băncilor când folosesc aplicațiile bancare?

Perioada pandemiei a accelerat dezvoltarea și utilizarea produselor bancare digitale, iar totodată, și riscurile de fraudă s-au modificat. Cele mai întâlnite tipuri de fraudă printre clienții băncilor sunt fraudele efectuate prin intermediul platformelor de comerț electronic, phishingul, fraudele prin inginerii sociale, de exemplu CEO fraud, fraudele cu facturi.

– Cum își pot proteja tranzacțiile de plată și conturile clienții băncilor? Ce recomandari despre cum pot fi evitate aceste tentative de fraudare aveți?

Dacă ne referim la fraudele efectuate prin intermediul platformelor de comerț electronic, clienții băncilor trebuie să fie foarte atenți și să nu furnizeze datele cardului bancar nici online, nici telefonic, nici prin alte canale de comunicare, cum ar fi WhatsApp, SMS, pagini web sau altele. Cardul este un instrument de plată și nu un instrument de încasare de bani, astfel că exprimarea “îți virez banii direct pe card, iar pentru asta am nevoie de datele cardului tău” este o capcană care se folosește adesea în tentativele de fraudă. În mod deosebit în această perioadă, vrem să tragem un semnal de alarmă în ceea ce privește atacurile cibernetice. La nivel personal, fiecare dintre noi ar trebui să se gândească la propria siguranță cibernetică și să aibă în vedere riscurile la care se expune în mediul online.

Printre cele mai întâlnire atacuri sunt cele de tip “phishing” și avem o serie de recomandări pentru a evita astfel de situații:

• Accesarea serviciului de internet banking din surse sigure, de exemplu website-ul oficial al băncii;
• Verificarea cu atenție înainte de a deschide un mesaj sau un fișier de la bancă;
• Vigilența crescută la cererile de comunicare a unor detalii financiare, date personale, de autentificare (user/parolă), datele cardurilor (numărul, dată expirării, CVV2/CVC, cod PIN);
• Băncile niciodată nu solicită date confidențiale cum ar fi datele cardurilor, parole de acces, coduri PIN, nici telefonic, nici prin SMS, nici prin e-mail și nici prin completarea acestora pe website;
• Atenție la mesajele care conțin formule de adresare impersonale, greșeli gramaticale, de exprimare;
• Verificarea e-mail-urilor să provină doar dintr-o sursă legitimă;
• În ultimul timp, datorită acestor tipologii de fraude, băncile au început să evite inserarea de link-uri în mesajele trimise clienților. Dacă totuși ele există si sunt suspiciuni, indicat este să se verifice cu banca informațiile primite, apelând numerele de telefon de pe website-ul băncii;
• Activarea și folosirea unei forme de autentificare în mai mulți pași pentru accesul la Internet sau Mobile banking.

Dacă ne referim la fraudele prin inginerii sociale, cele mai întâlnite printre clienții băncilor sunt cele de tip CEO fraud și fraudele cu facturi. Cele mai importante măsuri de precauție pentru aceste tipologii de fraudă sunt:

• Să nu se efectueze transferuri și să nu se proceseze operațiuni doar în baza unui e-mail sau a unei solicitări telefonice urgente;
• Să fie verificate cu atenție adresele de e-mail de la care se primesc solicitări;
• Să se confirme printr-un alt canal (telefonic, altă adresa de e-mail) instrucțiunile de efectuare a plății;
• Să nu se deschidă niciodată link-uri sau documente anexate acestor mesaje;
• Implementarea unor fluxuri interne stricte cu privire la efecutarea plăților, folosind principiul celor patru ochi;
• Respectarea cu strictețe a procedurilor/fluxurilor de autorizare a plăților;
• Instruirea colegilor despre această metodă de fraudare și vigilența la efectuarea plăților.

– Ce eforturi depune OTP Bank pentru a preîntâmpina cazurile de fraudă online? Ce elemente de siguranță oferă clienților săi?

– OTP Bank România recunoaște valoarea securității tranzacțiilor bancare și a implementat de-a lungul timpului soluții tehnice, politici și proceduri interne pentru prevenirea, detectarea și investigarea eventualelor evenimente de fraudă.
Astfel că, în cadrul băncii am format o echipa de antifraudă compusă din specialiști cu experiențe considerabile, care gestionează toate incidentele de fraudă într-un proces end-to-end, acest lucru implicând inclusiv colaborarea cu autoritățile de aplicare a legii pentru cazurile des întâlnite.

Totodată, desfășurăm campanii de informare periodice pentru clienți, prin diferite canale de comunicare directe și indirecte, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, cu ajutorul cărora ne propunem să creștem nivelul de conștientizare a riscului de fraudă și să oferim cele mai utile recomandări pentru prevenirea unor astfel de evenimente nedorite.

– Ce trebuie să facă un client care descoperă că este victima unui atac cibernetic, cum se raportează o fraudă la OTP Bank și ce proceduri trebuie urmate pentru recuperarea prejudiciilor?

– În cazul în care un client descoperă că este victima/potențială victima a unei fraude, acesta, de pe un dispozitiv diferit (telefon, PC) îi recomandăm să schimbe imediat parolele aplicațiilor de Internet/Mobile Banking, apoi să informeze banca în cel mai scurt timp posibil (inclusiv telefonic). În cazul în care, din anumite motive, clientul nu reușește să schimbe parolele aplicațiilor bancare, poate să solicite telefonic blocarea/dezactivarea temporară a serviciului de Internet sau Mobile banking, precum și blocarea și reemiterea cardului cu alte date de securitate, în cazul în care aceste date au fost compromise. Ulterior, echipa de specialiști antifraudă din cadrul băncii va depune toate eforturile în vederea recuperării eventualelor prejudicii sau prevenirea producerii altora. De asemenea, recomandăm clienților să sesizeze organele de cercetare penală despre incidentele cu care se confruntă.

– Din experiența OTP Bank, prejudiciile generate printr-un atac cibernetic pot fi recuperate, în ce cazuri și cum?

Prejudiciile pot fi recuperate doar dacă sumele de bani nu au ajuns încă în posesia fraudatorilor, iar pentru a evita aceste situații nedorite, echipa de antifraudă a băncii depune toate eforturile pentru recuperarea lor, respectând legislația și regulamentele aplicabile pentru astfel de cazuri. Totodată, suntem în colaborare directă inclusiv cu autoritățile de aplicare a legii în vederea tragerii la răspundere a vinovaților și pentru recuperarea pe cale legală a prejudiciilor create de aceștia.

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: banci, OTP Bank, banca, frauda, e-mail, Siguranța Online, frauda online, card, Claudiu Ionescu, phishing
Gabriela Dinu 19/09/2022
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Cum ne-a schimbat inflația? Românii economisesc, în medie, 351 lei pe lună, cu 42 de lei mai mult decât în 2021. 47% și-au restrâns cheltuielile
Next Article Sondaj CSALB. Dobânda fixă este considerată cea mai bună soluție în fața creșterii ratelor. O treime dintre consumatori nu vor să se împrumute în perioada următoare

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

2 zile ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

2 zile ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

2 zile ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

2 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?