Frauda cardurilor a devenit o problema ce afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Metodele de furt a informatiilor de pe un card au avansat, tinand pasul cu sofisticarea tehnologica. Permanent insa, utilizatorii de carduri au impresia ca sunt in pericol, fiind cu un pas in urma protectiei furturilor de date. Chiar daca specialistii credeau ca au dat lovitura si anuntau ca „banii tai de pe plastic” sunt in siguranta lucrurile nu stau tocmai asa! Potrivit www.eurekalert.org, Universitatea din Pittsburgh descoperise o metoda simpla prin care sunt impiedicate furturile de pe card. Nu insa oricum si in orice conditii. Ramane sigura numai daca adaugi un portofel din aluminiu!
„Ajutorul” este dat de cardurile dotate cu identificarea frecvenţei radio (RFID). Este vorba despre „intrerupatorul” de card/portofel electronic. Practic este un comutator pornit/oprit. Ideea simpla a fost deja implementata: atunci cand cardul/portofelul electronic este tinut de o anumita parte, senzorul montat in interiorul sau porneste. Prin contactul cu pielea, circuitul este functional si astfel se pot realiza tranzactii cu acel instrument bancar, explica cercetatorii. Atunci cand cardul este pus inapoi in portofel, sau in buzunar si se intrerupe contactul senzorului integrat cu pielea, cardul se inchide automat. Curand insa s-a constat ca si acest sistem putea fi fraudat.
[quote_left]NOU: „Topul bancilor dupa reteaua de ATM-uri si POS-uri in 2011” – o analiza prezentata in exclusivitate de BankingNews despre numarul de ATM-uri si POS-uri din portofoliul a 22 banci autohtone. Pentru informatii unicat click aici![/quote_left]Care era veriga slaba? Tocmai „ajutorul” dat de RFID! Totul suna bine pana cand hotii au gasit metoda de a combate acesta protectie prin intermediul cititoarelor de frecventa. Cele mai multe carduri de noua generatie au inclus un cip RFID, sau cip de identificare prin frecventa radio. Cipurile RFID pot fi citite cu un cititor de frecventa sau scanere care sunt ieftine si usor de obtinut. Hotul poate merge pur si simplu de langa tine, la maximum 30 de metri si astfel are acces la datele tale, fara nici un contact fizic. In timp ce tu crezi ca esti in siguranta, cardul tau este scanat, informatiile apar aproape imediat pe un ecran de calculator si … gata. Aceasta este „furtul din buzunarul electronic”. Ce puteti face? Sa cereti bancii un alt tip de card fara cipul RFID sau sa cumparati un portofel de protectie. Cum stii daca ai un astfel de card? Cardul cu cip RFID are pe suprafata lui patru linii ondulate.
Exista si portofele care utilizeaza materiale de protectie pentru a preveni cititoarele de frecventa: din aluminiu sau otel inoxidabil. Un asftel de portofel te scapa de frauda de pe card dar iti aduce si alte beneficii: protejarea cardului de zgarieturi, demagnetizare si deformari. Aceste portofele blocheaza undele de transmisie si sunt foarte accesibile, costand numai 4 dolari. Un asemenea portofel poate fi cumparat de aici. Nu lasati cardul la vedere atunci cand faceti o achizitie, iar dupa puneti cardul in portofel imediat. Tehnologia ne-a facut viata mai usoara, dar in acelasi timp, tehnologia ne face sa fim vulnerabili! America ia deja masuri. Amanunte despre acest subiect sunt disponibile pe www.idstronghold.com.