Ideea guvenului de a plafona dobânzile la credite, care să nu depășească de 2,5 ori nivelul dobânzii cheie „este o mare tâmpenie”, a spus astăzi Gabriel Biriș, partner Biriș Goran, în cadrul seminarului „Întâlnire cu presa economică”, organizat de Finmedia.
„Dobânda e un preț plătit pentru folosirea banilor. Când tu vii într-o economie de piață și reglementezi prețul prin lege, te poți gândi că poți reglementa orice. Mi se pare ridicol să plafonezi dobânda”, a spus acesta.
În anumite situații, dacă dobânda cheie ar fi foarte mică, o asemenea măsură ar putea aduce românii în situația de a nu se mai putea împrumuta, pentru că băncile n-ar mai putea îngloba în dobândă costul riscului.
„La creditele de consum dobânda de 18% mi se pare mare, dar ea include un anumit risc. Dacă mâine dobânda de politică monetară ar fi redusă la 0 și ceva, atunci și dobânda bancară ar trebui să fie 0,2 și ceva, deci niciun roman nu s-ar mai împrumuta. Deci e ceva stupid. Când piața se închide pentru toți, au de câștigat cămătarii.”, a spus Biriș.
Pe de altă parte, plafonarea dobânzilor la credite ar putea conduce la dispariția de pe piață a creditelor cu dobândă fixă, a spus la rândul Horia Braun, economist șef, Banca Comercială Română
„Roborul e pe un trend de creștere și avem un risc de dobândă pentru cel ce se împrumută. O soluție ar fi să te împrumuți cu dobândă fixă, care este în general mai mare decât cea variabilă, pentru că costurile variază mult. Practic, prin plafonare, dobânzile fixe ar putea fi scoase de pe piață. Cu cât dobânda cheie este mai mică, cu atât marja de manevră a băncii este mai mică”, a explicat acesta.