OUG 79/2017, denumită și „revoluția fiscală”, ce introduce măsura mutării contribuțiilor sociale de la angajator la angajat este cea mai importantă modificare fiscală după introducerea cotei unice, a spus astăzi Gabriel Biriș, partner Biris Goran, în cadrul seminarului „Întâlnire cu presa economică”, organizat de Finmedia.
„Din păcate aceasta a fost adoptată cu zero consultări, nu a fost organizată nicio discuție la Finanțe în legătură cu această ordonanță. OUG 79 are trei serii importante de modificări, una se referă la impozitul pe profit și contribuțiile sociale, alta este regimul microîntreprinderilor, iar o a treia introduce directiva ATAD”, a mai spus Biriș.
Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a spus că una dintre greșelile făcute de guvernanți este că nu au plafonat nivelul controbuțiilor sociale. „Ideea mutării contribuțiilor a fost lansată public de mine, pentru că presiunea fiscală pe salarii era prea mare și a fost chiar nevoie și de o amnistie la un moment dat. Ideea mea a fost să avem contribuții în funcție de cât câștigăm, așadar plafonate. Totodată, pentru a putea compara contribuțiile plătite de PFA și contract de muncă trebuia eliminate contribuțiile la angajator. Prin OUG 79 CAS și CASS au dispărut de la angajator, s-au dus la angajat, CAS fiind 25% din salariul brut, o cotă care esteînsă neplafonată, iar CASS 10% din salariul brut, cotă de asemenea neplafonată”, a completat acesta.
Potrivit lui Biriș, „pentru cea mai mare parte a oamenilor nu s-a modificat mare lucru prin OUG 79. Guvernul spune că a crescut salariile la bugetari, ceea ce nu e adevărat, a crescut brutul, netul a rămas același. Pentru veniturile din activități independente, OUG e binevenită, pentru că există scăderi de impozit. Pe de altă parte, scăderea impozitului a dus la diminuarea veniturilor pentru autorități locale, așa că iau o parte din sume mărind impozitele pe clădiri. Revoluția fiscală este de fapt o simplificare, pentru că se reduce de la 9 la 3 numărul de contribuții și lasă loc pentru niște upgrade-uri pe viitor”.
Totodată, a reamintit consultantul fiscal, OUG 79 modifică regimul microîntreprinderilor, introducând obligativitatea impozitului pe cifra de afaceri pentru mai multe companii. În opinia acestuia, măsura descurajează investițiile. „Impozitul pe cifra de afaceri creează distorsiuni în piață. Dacă se aplica doar la firme mici, cu cifra de afaceri până la 100.000 de euro, nu distorsiona, dar aplicându-se firmelor cu cifra de afaceri până la un million de euro, implică peste 80% dintre firme. Dacă impui impozitul pe cifra de afaceri închizi poarta pentru investițiile greenfield. Să presupunem că vine un investitor care în primii patru ani doar investește. Dacă investitorii vor vedea că nu vor putea recupera investițiile, pleacă. Companiile trebuie să aibă alternativa de a opta pentru impozit pe profit sau cifra de afaceri. Introducerea impozitului obligatoriu pe cifra de afaceri pornește de premisa că toți suntem hoți”.