Pentru acest trimestru ne așteptăm să putem observa efectele crizei energetice actuale, cu un preț al energiei menținut în zone-record în toată perioada. Nuclearelectrica ar fi o primă beneficiară a acestei crize, care estimăm că va raporta o cantitate totală de energie vândută similară cu aceeași perioadă a anului trecut, deși au existat două deconectări ale unității 2 în acest trimestru. Diferența se va vedea, însă, la prețurile la care a fost vândută energia produsă, fiind în preajma maximelor istorice în majoritatea trimestrului.
O situație similară avem și la Romgaz și OMV Petrom. Prețul gazelor s-a apreciat puternic pe sfârșitul trimestrului al treilea, iar cantitatea de gaze livrată a crescut, de asemenea, cu 34,2% față de aceeași perioadă a anului trecut (conform raport BVB). De asemenea, ar fi binevenit și un update referitor la situația centralei de la Iernut, care are potențial foarte mare în această perioadă. Și în cazul OMV Petrom, diferența o putem observa în viața cotidiană, la pompele benzinăriilor fiind vizibilă creșterea cotației barilului de petrol, ne așteptăm ca această diferență să fie vizibilă și în rezultatele financiare.
Un alt performer al acestui an, Medlife, ar putea continua trendul de rezultate financiare în creștere. Dată fiind situația crizei actuale sanitare, cu spitalele publice arhipline și o creștere a cererii de teste PCR, analize și tratamente, preconizăm o creștere a liderului sectorului medical privat.
Știm despre Purcari că are o sezonalitate a rezultatelor financiare, cu importanță crescută a celei de-a doua jumătate de an, ne așteptăm să observăm o creștere a vânzărilor, pe măsură ce produsele lor devin recunoscute pentru calitatea ridicată.
Anul acesta am văzut multe companii care au ales bursa pentru a se finanța, iar BRK Financial Group a fost printre cei mai activi intermediari care au facilitat aceste operațiuni, cu plasamente private la GoCab Software, DN Agrar și Inox SA, în acest trimestru. Pe lângă activitatea corporate, ne așteptăm să vedem un trend pozitiv și pe segmentul de tranzacționare și market maker.
Pe partea opusă, credem că vom regăsi companii din sectoarele de producție și industriale, creșterea prețului energiei electrice punând presiune asupra costurilor operaționale ale acestor companii, aici putem aminti Alro, care este foarte sensibilă la astfel de aprecieri ale energiei. Pe lângă aceste companii, vom regăsi probabil și sectorul de utilități, prin Electrica și Transelectrica, care vor fi, cu siguranță, afectate marjele de profit. O ultimă companie pe care estimăm scăderi, este Transgaz, pe care o vedem în continuare afectată de lipsa contractelor importante, în special după încheierea contractului cu Gazprom.
Indicele BET AeRO a debutat în data de 11 octombrie la Bursa de Valori București. În componența indicelui intră 20 de companii, dintre care putem aminti Chimcomplex, Holde Agri Invest, Safetech, Norofert, iHunt, Simtel, Electroprecizia, Agroland Business System, Agroserv Măriuța, Arctic Stream.
Poți investi în oricare din aceste companii, dar și în multe altele, oricând, simplu, prin deschiderea unui cont 100% on-line, care durează doar 5 minute.