Ca sa-si protejeze clientii, bancile centrale din Europa Sud-Est au cerut subsidiarelor din tari precum Romania, Albania, Bulgaria, Cipru, Serbia, Turcia,
sa isi reduca atat expunerea pe bancile mama, cat si expunerea pe guvernul de la Atena. Ziarul elen Kathimerini a publicat o informatie prin care sustine ca, de fapt, BNR le-a cerut bancilor grecesti din Romania sa rupa complet legaturile cu tara lor de origine, insa oficialii Bancii Centrale spun ca nu au mers chiar atat de departe.
„E drept, Grecia are de rambursat sume importante de bani catre UE si FMI, dar nu s-a pus problema nei „carantine”, spun oficialii de la BNR.
Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale, a confirmat partial aceasta informatie. „Daca vorbim de o cerere explicita, formalizata, nu pot sa va confirm acest lucru. Pot sa va spun ca a existat o recomandare verbala tinand cont de specificul pietei romanesti ca bancile grecesti sa aiba o expunere atenta pe aceste instrumente financiare”, a declarat fostul jurnalist la Digi24.
Cum presa din Grecia a vorbit despre o „carantina” a bancilor grecesti, Adrian Vasilescu a tinut sa precizeze: „Cuvantul „carantina” nu este adecvat situatiei bancare din tara noastra” a spus domnia sa.
La inceputul lunii trecute, Nicolae Cinteza, seful supravegherii BNR declara ca le-a cerut bancilor sa aiba expunere pe Grecia mai mica decat resursele atrase de acolo.
Sistemul bancar numara patru banci grecesti: Alpha Bank, Bancpost care este detinuta de Eurobank EFG, Piraeus Bank si Banca Romaneasca, detinuta de National Bank of Greece. Impreuna formeaza 13% din sistemul bancar romanesc si administreaza depozite ale populatiei de aproximativ 5 miliarde de euro. BNR spune ca acesti bani sunt la adapost.
Dan Suciu: „Sunt banci de fapt romanesti, cu capital de fondare grecesc, sunt bine capitalizate si au active valoroase. Asta le face suficient de rezistente”.