Autoritățile analizează extinderea aplicării unei cote reduse de TVA de 5% și pentru achiziționarea de apartamente de până la 120 mp și nu doar pentru cei care se află la prima proprietate, a afirmat, vineri, în cadrul unei conferințe de specialitate, Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
„Îmi doresc să fiu întotdeauna între primele trei ministere când va fi vorba de evaluare, de orice fel de evaluare. În altă ordine de idei, vreau să vă dau niște vești referitoare la anumite modificări din Programul de guvernare. În primul rând, vom extinde cota de TVA de 5% pentru ‘Prima casă’. Este o propunere pe care o analizăm, dar ne dorim să facem lucrul acesta și vă spun acum este la nivel de proiecție, ca să nu mai apară știri de breaking news că nu știu ce schimbăm… Ne dorim să fie o cotă de TVA de 5% pentru apartamentele de până în 120 mp, dar să nu se aplice doar la cei care nu au mai avut o proprietate și care se află la prima proprietate, ci pur și simplu oricine dorește să-și cumpere a doua proprietate de până în 120 mp poate să o facă cu un TVA de 5%. Cred că este o veste foarte bună pentru mulți dintre noi”, a declarat Laufer.
Potrivit ministrului, reducerea impozitului pe venit va scădea până la 10%, în 2018, iar nivelul contribuțiilor se va diminua până la 35%, de la 39,25% cât este în prezent.
‘Mai departe, cred că este foarte important să discutăm de faptul că, în continuare, propunerea de reducere a impozitului pe venit de la 16% la 10% în 2018, respectiv a contribuțiilor de la 39,25% la 35%, asta însemnând că la un venit net de 100 de euro, avem astăzi un impozit de 175 de euro, costul brut, iar acesta va scădea până la 161 de euro’, a precizat Ilan Laufer.
Consiliul Național al IMM-urilor în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și cu sprijinul BCR, organizează, vineri, conferința ‘Finanțări pentru IMM-uri și întreprinderi sociale prin programele operaționale’.
Noul program de guvernare postat joi pe site-ul Camerei Deputaților prevede măsuri precum înlocuirea impozitului pe profitul companiilor cu un impozit pe cifra de afaceri, posibil în trei trepte, amânarea pentru 2019 a reducerii TVA de la 19% la 18%, extinderea, de anul viitor, a cotei reduse de TVA de 5% și în cazul vânzării de locuințe sub 120 mp, majorarea la 1% din cifra de afaceri a tarifelor percepute de reglementatorii piețelor de energie și de telecomunicații, ANRE și ANCOM, și o taxă de solidaritate care ar putea fi plătită de angajații cu salarii nete mai mari de 14.500 de lei. De asemenea, se are în vedere diferențierea salariului minim în funcție de studii.