Inflația din prima lună a anului ar putea ajunge, din nou, la 8%, iar pragul psihologic de 5 lei pentru un euro va fi atins în curând, a declarat pentru BankingNews, Adrian Codîrlașu, vice- președinte CFA. Economistul spune că România va trece de pragul psihologic de 5 lei pentru un euro, iar aceast prag este foarte aproape, din cauza alegerilor care presează viața economică și politică in 2024.
„Așa cum arată și analizele BNR, politica fiscală este principalul risc asupra inflației. Avem taxe care tot apar. Aceste taxe, în final, tot în prețuri se regăsesc. În ianuarie vom avea o creștere a inflației, am putea ajunge din nou la 8%, ca apoi să scădem către 6%, până la final de an. Insă, este posibil să asistăm și la alte șocuri – să mai apară o taxă. Deja se vorbește despre impozitul progresiv în spațiul public. Deja se fac aluzii pentru mărirea fiscalității pentru contractele de muncă”, spune oficialul pentru BankingNews.ro.
Să ne temem de posibile dezechilibre macro în acest an electoral?
„Este posibil să asistăm la dezechilibre macro, deficitul bugetar va fi tot aproape de 6%”, spune Codirlasu. Efectele măsurilor adoptate în acești ani se vor vedea complet începand cu 2025, completează analistul.
Nota de plată o vom achita începând cu anul 2025
„Eu mă astept la o creștere puternică a fiscalității, în 2025”, îmi mărturisește oficialului CFA.
Cel mai mare risc din 2024?
„Cel mai mare risc asupra stabilitații și a supra inflație rămâne politica fiscală. Apoi, cred că riscul geopolitic este subestimat în toată Europa de Est.
BNR va începe să reducă rata dobânzii din a doua parte a anului. Insă, mișcările vor dependente de evoluția inflației din România cât și de mișcările BCE si FED” (analiștii consideră că BCE si FED vor decide scăderea dobânzilor începînd cu luna iunie), declară reprezentantul CFA pentru BankingNews.ro.
Reamintim că poziția oficială a CFA, arată că dobânzile își vor continua scăderea treptat, iar ROBOR la 3 luni va atinge 5,69%.
Într-un an electoral, cursul valutar euro-leu va fi punctul de stabilitate. Când scad dobânzile
Și alți analiști vorbesc despre reducerea dobânziilor, începând cu a doua parte a anului. Într-o nouă previziune, economistul șef al BCR, Ciprian Dascălu vorbește, din nou, despre probabilitatea ca BNR va decidă reducerea dobânzilor din luna mai 2024.
Potrivit analistului, Banca Centrală ar putea opta pentru metoda pașilor mici de reducere a dobânzii cheie cu 25 pb la fiecare ședință, ajungând la 5,75% până la sfârșitul anului (față de 7,00% în prezent).
Conform BCR, la final de an inflația din România se va situa între 4 și 5%, iar ROBOR va scădea sub 6%, din luna aprilie sau mai, consideră Ciprian Dascălu.
Vom vedea o depreciere a cursului valutar, probabil, atunci cand inflația va scădea la un nivel mai confortabil.
Economiștii BCR sunt de părere că BNR va ține sub control presiunile asupra leului.