Astăzi, BNR a decis să mențină rata dobânzii la 7%, chiar dacă admite o revenire a economiei din primul trimestru din 2024, însă presiunile asupra inflației îndeamnă la prudență. Astfel, după mesajul dat de la sediul BNR, economiștii ING și-au actualizat datele macroeconomice, mult mai pesimiste.
„Ne așteptăm ca prima reducere a ratei dobânzii să aibă loc în august, când probabil că inflația va fi decelerată sub facilitatea la depozit”, (6%) arată analiștii ING Valentin Tătaru și Ștefan Posea.
Evoluțiile recente din piața externă și internă au amânat relaxarea monetară mult așteptată.
Fed și băncile centrale regionale sunt în așteptare, în timp ce consumul intern din primul trimestru a fost în general foarte puternic, ceea ce arată că consumatorii nu au ezitat să-și cheltuiască câștigurile salariale recente. Derapajul fiscal a crescut semnificativ în ianuarie-aprilie – deficitul a atins 3,3% din PIB –ceea ce indică riscuri esențiale în viitor, se arată în analiza ING.
BNR estimează că inflația va decelera mai lent în comparație cu proiecțiile anterioare, și își va atingeți obiectivul puțin mai târziu, la începutul anului 2026. Potrivit ING, inflația generală se stabilizează la aproximativ 4,0% la sfârșitul orizontului de prognoză de doi ani.
Prima tăiere de dobândă, abia din luna august și doar cu 50 pb
„Ne așteptăm ca BNR să înceapă să reducă dobânda în august și să taie 50 pb până la sfârșitul anului. Până în august, inflația ar fi trebuit să scadă vizibil sub facilitatea de depozit de 6,00% (relevant într-un mediu de exces de lichiditate), ce probabil va oferi comfort conducerii BNR să înceapă ciclul de reducere a dobânzilor”, arată analiști ING.
Valentin Tătaru și Ștefan Posea arată că riscurile se păstrează atât timp cât avem combinația persistentă dintre creștere salarială, consum privat puternic și derapaje fiscale.
În plus, anul viitor este foarte probabilă o creștere a sarcinilor fiscale ce va prinde (probabil) economia într-o fază de accelerare, adică un nou stimul inflaționist. Astfel, opțiunile de politică ale Băncii Centrale sunt destul de limitate, se mai arată în analiza ING.