Cresterea inregistrata de portofoliul EximBank pe segmentul de banca comerciala in perioada 2009 – 2012 a fost una extrem de sanatoasa, cu un nivel al creditelor neperformante mult sub media pietei – 11% fata de 25%, iar strategia de afaceri pe care o avem pentru urmatorii patru ani permite majorarea substantiala a volumului de activitate cu mentinerea ratei de default sub media sistemului bancar, a declarat Ionut Costea, presedintele EximBank.
”Cred ca EximBank este pregatita sa intre intr-o faza de dezvoltare sustinuta pentru ca acum avem atat instrumentele, cat si expertiza pentru a face mai mult business – pe toate palierele pe care actionam. Pentru atingerea obiectivului strategic de dublare a numarului de clienti pe segmentul de banca comerciala, strategia noastra de management are la baza doi piloni esentiali: continuarea procesului de eficientizare a fluxurilor operationale si implementarea unui concept de vanzari consacrat pe piata corporate – vanzari integrate (cross selling). Ne asteptam ca, in urma acestor decizii, numarul mediu de produse accesat de fiecare client sa fie de minimum trei”, a spus Ionut Costea.
El a adaugat ca, in aceasta perioada de criza, EximBank a demonstrat ca este capabila sa identifice firme puternice, sanatoase si sa le sustina proiectele de dezvoltare astfel incat banca sa-si indeplineasca pe deplin misiunea de sustinere a mediului de afaceri romanesc. in 2011, volumul creditelor acordate de EximBank societatilor comerciale a fost cu 170% peste nivelul din anul precedent.
EximBank a inregistrat o crestere a expunerii fata de clientii nebancari cu circa 700 mil. euro in conditiile dificile ale crizei si a obtinut un profit de peste 455 mil. lei. Strategia bancii pentru urmatorii patru ani vizeaza dezvoltarea retelei teritoriale prin deschiderea a noua agentii si dublarea numarului de clienti, astfel incat institutia financiara sa mentina tendinta de crestere accentuata pe care a urmat-o in ultimii trei ani.
EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.