Vesti bune pentru românii interesați de accesarea unui împrumut bancar la început de an. IRCC, indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor, înregistrează o scădere relevantă față de trimestrul trecut și se situează la 1,88%. Anterior, valoarea indicelui a fost de 2,17%. Mai mult, valoarea actuala a IRCC este mai mică decat valoarea ROBOR la 3 luni – 2,01% – si asistam la o premieră pe piața interbancară.
Potrivit economiștilor, excesul de lichiditate interbancară va continua și în următoarele 6 luni, astfel creditele noi vor înregistra costuri tot mai mici,
Noua valoare a indicelui va fi valabila pentru creditele noi în lei cu dobânda variabilă, acordate de bănci pe parcursul trimestrului I din acest an (lunile ianuarie-martie 2021).
IRCC, care a fost introdus prin OUG 19/2019 care modifică celebra OUG 114/2018, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul anterior, în acest caz trimestrul I din 2021.
Dobânzile creditelor noi sunt în scădere. Firmele și populația se pot împrumuta mai ieftin
Și pe viitor, până în T3, analiștii preconizează scăderea costurilor de finanțare, în contextul perspectivelor de politică economică (externe și interne) și provocărilor structurale din România.
Potrivit economiștilor, dobânzile sunt în scădere și vor rămâne așa până la finalul trimestrului II din acest an. Deja datele BNR cuprind această tendință: ratele de dobândă la credite s-au diminuat cu trei puncte bază – pana la 8.25% – cel mai redus nivel din aprilie 2018 (luna octombrie).
Redinamizarea economiei va însemna și redinamizarea dobânzilor
Trebuie menționat că tendința de scădere a dobânzilor va fi influențată de semnalele crizei sanitare. După vaccinare, am putea asista la redinamizarea economiei, începând cu primăvara anului 2021, când, foarte probabil, criza sanitară se va diminua în intensitate. Iar acest scenariu va duce la o marja de manevră a ratei de dobândă de politică monetară mai redusă, în contextul semnalelor pozitive din sfera economică, potrivit unui analize BT. Și astfel, semnalul Băncii Centrale va fi clar de redresare, deci treptat scăderea dobânzilor se va stabiliza.
În actualul context, potrivit scenariului macroeconomic al Bancii Transilvania, BNR va modifica dobânda de politica monetară, în încercarea de a corecta dezechilibrele macroeconomice, iar dobânda medie se va situa la 1,8%, în următorii doi ani.
Din 6 august 2020, BNR menține dobânda de politică monetată la 1,50%.
Cum influențează IRCC sau ROBOR dobânzile?
Dobânzile variabile în lei sunt influențate de IRCC/ ROBOR deoarece modul de calcul este format din IRCC/ROBOR + o marja fixă a băncii.
În cazul creditelor cu dobânda variabilă acordate în lei destinate persoanelor fizice, începând cu 2 mai 2019, conform OUG 19/2019, indicele ROBOR este înlocuit de indicele IRCC. Excepție fac creditele din programele guvernamentale Prima Casă și Prima Masină.
Astfel, dacă IRCC sau ROBOR crește este un semnal că și dobânzile împrumuturilor vor crește, iar dacă IRCC, respectiv ROBOR scade – semnalul de reducere al costurilor este evident.
Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor.