De astăzi, indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor – IRCC – a crescut la 2,65% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I din 2022. Anterior, indicele se situa la valoarea de 1,86%, conform datelor BNR.
Conform OUG 19/2019, „pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României(…) Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor”.
Creditele în lei cu dobânzi variabile accesate după luna mai 2019, cât și cele deja refinanțate, vor avea rate lunare mai mari, recalcuate, din 1 iulie
Și ROBOR la 3 luni a crescut astăzi și a ajuns la 6,44%, de la 6,41% cât era în data de 29 iunie. Astfel, din 1 iulie, ratele romanilor cu împrumuturi în lei și dobanzi variabile vor continua să crească.
Dobânzile au început să crească puternic după creşterea inflaţiei şi războiul din Ucraina. BNR deja a majorat dobânda de politică monetară la 3,75%, în condiţiile în care inflaţia era, în luna mai, de 14,49%, dar estimările economiștilor văd o creştere până la aproximativ 17%.
În acest tablou, economiștii vorbesc de dobânzi tot mai mari, BNR este așteptată să crească dobânda cheie la 6%, până în final de an. Iar în acest scenariu, este foarte probabil ca ROBOR să revină la valori de mult uitate.
Grafic evolutie indice ROBOR 3 luni
Ce opțiuni ai când rata lunară îți golește contul
La această întrebare ne-a răspuns chiar ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu. Domnia sa explică că decizia de ați amâna plata ratei la bancă este o opțiune doar dacă ai nevoie reală. Mai mult, această decizie va afecta clientul prin costuri mai ridicate după perioada de amânare.
“Orice amânare înseamnă că la final vei plăti ce ai amânat plus dobânda care s-a acumulat pe perioada respectivă. Deci, vei plăti mai mult îndiferent de nivelul dobânzii”, a precizat ministrul.
Domnia sa explică cum poți obține diminuarea ratei lunare. „O refinanțare, o schimbare de dobândă – de la variabilă la fixă – este una dintre soluții atunci când dobânda este volatilă, o trecere pe indicator- de la ROBOR la IRCC, o restructurare de credit, poate ai achitat o parte din credit si il restructurezi astfel încât să ai o rată scadenta mai mică (nr. – prin creșterea perioadei de rambursare pentru a diminua rata lunară)”, a explicat Adrian Câciu.