Riscurile interne asupra inflației sunt legate de situația postelectorală și, în special, bugetul pe 2017, care, în prezent, reprezintă o incertitudine, programul de guvernare anticipând o construcție bugetară cu multe noutăți, a declarat, vineri, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
„Riscurile interne sunt legate de situația postelectorală, cele pe care le vedem în fiecare zi dacă ne uităm la televizor: discuții, controverse…Un lucru pe care nu îl cunoaștem este care va fi construcția bugetară”, a spus Isărescu.
Cu toate acestea, guvernatorul BNR a declarat că salută declarația noului ministru al Finanțelor cu privire la menținerea deficitului bugetar în limita a 3% din PIB, pe care o consideră un angajament.
Referitor la impactul măsurilor cuprinse în programul de guvernare asupra inflației și stabilității financiare, care presupun cheltuieli suplimentare consistente, guvernatorul a răspuns în aceeași manieră: „Așteptăm construcția bugetară”.
„Pentru a răspunde la această întrebare, avem nevoie să vedem care va fi construcția bugetară. Ea nu există în prezent. (…) Așteptăm construcția bugetară să vedem cum sunt acomodate toate aceste propuneri. Credem că Guvernul va face totul să le integreze. O construcție bugetară este o treabă grea, nu una pe care putem să o discutăm dacă nu avem cifrele în față. Programul de guvernare, dacă este citit cu atenție, are multe aspecte care îndeamnă la o construcție bugetară cu multe noutăți”, a adăugat Isărescu.
Pe de altă parte, el a subliniat că măsurile anunțate până în prezent sunt doar câteva dintre cele cuprinse în programul de guvernare.
„Acestea sunt numai unele măsuri, urmează și altele…s-a anunțat un adevărat calendar”, a mai spus Isărescu.
În ceea ce privește creșterea economică anunțată de noul ministru al Finanțelor, de 5,5%, în medie, în următorii patru ani, în condițiile în care BNR remarcă, în comunicatul emis după ședința de politică monetară, decelerarea creșterii economice de la 6% în trimestrul doi din 2016, la 4,4% în trimestrul trei, Mugur Isărescu susține că trebuie să așteptăm construcția bugetară pentru a comenta stabilitatea acestei ținte.
BNR caută antidot pentru cheltuieli electorale „fără număr”
BNR menționează ca riscurile interne actuale sunt legate de situaţia post-electorală şi de modul în careva fi construit bugetul pe acest an.
Întrebat în legătură cu măsurile pe care BNR le-ar putea lua în cazul în care deficitul bugetar va depăşi plafonul stabilit în tratatele Uniunii Europene sau inflaţia va depăşi nivelul ţintit de BNR, Isărescu a afirmat:”Întotdeauna avem scenarii şi măsuri suplimentare stabilite”.