Acord istoric în cadrul UE pentru pachet economic de 750 miliarde euro. La acesta se adaugă bugetul de peste 1 trilion de euro aferent perioadei de programare 2021 – 2027. Din cele 1,8 trilioane euro pe următorii 7 ani, României îi vor reveni aproape 80 miliarde euro.
După un maraton de patru zile și patru nopți, liderii UE au ieșit pentru a sărbători ceea ce au numit un „plan istoric” de salvare pentru economiile afectate de coronavirus.
Acordul ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, doar după ce trece de aprobarea Parlamentului European. In acest sens, joi are loc o primă întâlnire.
Klaus Iohannis: Este o zi istorică pentru România
România a primit, prin acord cu UE, suma de 79,9 mld euro, a anunțat președintele Klaus Iohannis.
”Iată că, după discuții foarte complicate, după patru zile și patru nopți de negociere, am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene. Negocierile ne permit acum să trecem la etapa următoare. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde de euro pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale și școli, pentru a moderniza marele sisteme publice”, a spus președintele Klaus Iohannis.
”Este, de asemenea, foarte important de știut că o parte semnificativă din acești bani vor fi folosiți pentru relansare, pentru revigorare economică. 80 de miliarde de euro vom folosi vom folosi pentru a pune în practică, pe de o parte planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu guvernul deja din ianuarie și în cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregătit să începem implementarea. Pe de altă parte, de o vreme bună lucrăm la planul național de relansare care va fi prezentat Comisiei Europene pentru a primi fondurile pentru relandarea economică”, a mai spus Klaus Iohannis.
Liderii UE răsuflă ușurați. Olanda și Austria, opoziție acerbă împortiva acordului. Germania și Franța, marii negociatori
„Acestea au fost, desigur, negocieri dificile în perioade foarte dificile pentru toți europenii”, a declarat șeful Consiliului UE, Charles Michel, a cărui misiune a fost să ghideze discuțiile chinuitoare pe parcursul a peste 90 de ore.
„Aceasta este o schimbare istorică pentru Europa”, a declarat și președintele Franței, Emanuel Macron, jurnaliștilor într-o conferință de presă comună cu cancelarul german.
Angela Merkel a declarat marți dimineață că este „ușurată” de faptul că liderii UE au putut coopera. „Am venit cu un răspuns la cea mai mare criză cu care se confruntă UE”, a spus ea.
Pachetul include cel mai mare împrumut comun din partea celor 27 de membri ai UE.
În săptămânile premergătoare summitului, Merkel și Macron au solicitat un pachet de 750 miliarde EUR, din care 500 miliarde de euro subvenții nerambursabile pentru statele membre lovite puternic. În urma negocierilor, pachetul va fi de 390 miliarde euro.
Pentru a susţine economia europeană care trece printr-o recesiune istorică, planul prevede un fond de 750 miliarde euro, care ar putea fi împrumutaţi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare (obligațiuni). Acest fond include subvenţii (nerambursabile) în valoare de 390 miliarde euro, dar și 360 de miliarde de euro credite în condiții extrem avantajoase. Planul este sprijinit de bugetul multianual al UE (2021-2027), care prevede 1.074 miliarde euro, ceea ce înseamnă 154 miliarde euro pe an.
Pachetul va trimite zeci de miliarde de euro către țările cele mai afectate de virus, în special Spania și Italia. Acestea au făcut un lobby intens pentru un acors important cu partenerii din UE.
Mesajul Comisiei Europene după acord
„Astăzi am făcut un pas istoric, de care putem fi mândri cu toții. Am negociat 4 zile și nopți lungi cu liderii UE. Dar a meritat.
Mai mult de 50% din bugetul UE (un total de 1,8 trilioane de euro) vor sprijini politicile moderne! Investim în viitorul Europei. Dar rămân și alți pași importanți: acum trebuie să obținem sprijinul Parlamentului European”, a fost mesajul Ursulei von der Leyen .
Christine Lagarde, președintele BCE, a dat imediat un mesaj de mulțumire
„Mulțumesc tuturor membrilor Consiliului European pentru reziliența și acțiunile hotărâte din ultimele zile. Putem lupta împotriva consecințelor economice ale COVID-19 doar lucrând împreună.
Acordul de astăzi arată că, atunci când este cea mai mare nevoie, UE face un pas în față și se reunește pentru a ajuta cetățenii Europei”, a spus Lagarde.
Cum se vor cheltui banii?
Potrivit acordului, cheltuielile vor fi controlate îndeaproape, iar banii alocați trebuie îndreptați și către politicile considerate compatibile cu prioritățile europene, inclusiv reformele economice dificile din punct de vedere politic, dar si schimbări pe zona de mediul.
Comisia Europeană, prin grupul executiv al UE, va fi responsabilă de distribuirea fondurilor catre cele 27 de state membre. Aceasta va putea refuza un plan de cheltuieli dacă majoritatea va decide acest lucru.
Pachetul de salvare vine împreună cu bugetul pe termen lung al UE si insumeaza cheltuielile convenite la 1,8 trilioane de euro până în 2027.
Pachetul necesită acum mai multe negocieri tehnice între statele membre, precum și o aprobare a Parlamentului European care ar putea avea loc joi.
Sursa: AFP