Legea cashback, in vigoare din luna ianuarie 2017, nu se aplică, dar deja ar putea suferi modificări. La două luni de la intrarea în vigoare, legea parțial aplicabilă (dispozițiile privind acceptarea la plata au intrat în vigoare) nu a produs efecte în piață. Prevederile privind avansul în numerar nu are încă norme de aplicare, iar Ministerul de Finanțe lucrează și în prezent la elaboarea lor. Toți cei implicați muncesc.
Chiar și parlamentarii. Aceștia s-au hotărât să schimbe însa Legea CashBack (209/2016), aprobată în octombrie 2016, și au depus un nou proiect legislativ.
Deputați din ALDE, PSD, UDMR și USR își doresc să-i ajute pe cei din mediul rural, mergând pe ideea că „lumea rurală nu e obișnuită cu cardul”.
Schimbările vizate de cei 63 de parlamentari se referă la plata cu cardul și avansul acordat de magazin pentru client. Mai precis plata cu cardul va fi obligatorie doar în magazinele cu o cifra de afaceri mai mare de 50.000 de euro, iar avansul maxim pe care comercianții îl pot acorda clienților va fi redus la jumătate, de la 200 de lei la 100 de lei.
Cât de oportună este modificarea Legii CashBack?
Potrvit Directorului Executiv al Asociație de Plați Electronice din România (APERO), George Anghel, modificarea legii va compromite implementarea ei și va genera disfuncționalități semnificative pe termen mediu .
„Modificarea legii CashBack (legea nr. 209/2016) la numai două luni de la intrarea ei in vigoare are un efect negativ nu doar asupra industriei de profil cât și asupra comercianților și instituțiilor statului însărcinate cu verificarea aplicabilității ei. Proiectul de modificare a legii pune întregul ecosistem de plăți într-o stare de incertitudine acută, lucru care va compromite implementarea legii și va crea disfuncționalități și blocaje semnificative pentru cel puțin 1 an de zile. Invităm pe toți cei implicați în acest demers legislativ să creeze cadrul necesar unei dezbateri reale pe acest subiect, cadru în care să putem conlucra pentru a deschide mediul rural serviciilor financiare moderne. Să nu uităm că la baza acestui act normativ a stat dorința fostului for legislativ de a crește incluziunea financiară în zonele rurale, prin acordarea posibilității deținătorilor celor peste 12 milioane de carduri active de a retrage numerar și a face plăți la comercianți cu cardul în aceste zone”, a declarat, în exclusivitate pentru publicația online www.BankingNews.ro, George Anghel, Directorul Executiv al Asociației de Plăți Electronice din România (A.P.E.R.O.).
Cum văd comercianții noua propunere legislativă
Operatorii economici consideră că noua propunere legislativă îi avantajează, deoarece micile magazine nu vor fi astfel obligate să dețină un POS, iar suma injumătățită, solicitată de cumpărător drept avans, este una mai accesibilă magazinelor medii din mediul rural cu încasări zilnice modeste.
Ce prevede actuala lege Cash Back
Comercianții cu afaceri anuale de peste 10.000 de euro sunt obligați să accepte ca mijloc de plata cardurile de debit și cardurile de credit, ceea ce înseamnă că sunt obligați sa aibă cel puțin un POS disponibil în magazin. În caz contrar, aceștia riscă amenzi de la 5.000 de lei la 7.500 de lei.
Comercianții care accepta plata prin card bancar pot acorda unui client, la cerere, bani cash de până la 200 de lei, de la POS-urile din magazine, similar retragerilor de bani de la bancomate, contra unui comision de 1%.
Legea este un sprijin real pentru clientii din mediul rural care nu vor mai fi nevoiți sa se deplaseze in locatiile unde sunt disponibile bancomatele bancilor.
Legea CashBack a fost promulgată de președintele Klaus Iohhanis pe data de 25 octombrie 2016.