Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, amanarea aplicarii Legii privind insolventa persoanelor fizice pana in decembrie 2016, a anuntat, miercuri, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
„S-a ajuns in aceasta situatie deoarece niciunul dintre pasii de implementare prevazuti in lege nu a fost atins, desi in lege au fost prevazute termene concrete. Astfel ca Guvernul a fost nevoit, desi nu a dorit, sa amane aplicarea acestei legi pana in decembrie 2016. Totodata, avem stabilit un plan de actiune ca acesti pasi sa fie implementati”, a precizat Suciu.
Potrivit acestuia, in termen de trei luni de la publicarea Legii in Monitorul Oficial, in iunie 2015, trebuia constituita o comisie de insolventa la nivel central. Faptul ca aceasta comisie nu a fost constituita a dus la alte intârzieri in lant.
„Astfel ca suntem intr-un calendar imposibil de implementat. Consideram legea oportuna, dar trebuie sa fie functionala. Sunt probleme serioase, un efort logistic imens, care nu s-ar fi putut implementa usor. Planul Guvernului este pe un an, iar ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului — n.r.) trebuie sa vina cu raportari trimestriale pentru implementarea acestui plan”, a adaugat Dan Suciu.
Potrivit acestuia, pentru aplicarea legii este nevoie de angajarea a 180 de persoane in cadrul ANPC si a 140 de persoane in comitetele de insolventa. In plus, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa pregateasca inca 600 de judecatori si sa angajeze 750 de grefieri.
Legea Falimentului Personal a fost adoptata de Parlament in luna mai si publicata in Monitorul Oficial in iunie.