Romania nu poate avansa, nu poate evolua pentru ca tara nu are infrastructura. Nu are drumuri, piete economice atractive, bursa… si mai nou am aflat ca nu are tribunale suficiente. Si nici oameni pentru a judeca si analiza dosarele ce vor aparea in urma aprobarii legii falimentului personal.
Legea falimentul personal va insemna un milion de dosare, acestia erau termenii „de groaza” lansati saptamanile trecute in Parlament. Si nu putem face fata. Intre timp, declaratiile panicoase au mai disparut, problema a ramas: MFP trebuie sa asigure fonduri necesare. Si nici asa nu vom avea o lege absolut normala intr-o tara europeana. Practicienii spun sa nu ne grabim. Tot ei vor sa se verifice daca Romania detine fondurile logistice unei astfel de masuri. ACUM?
Presedintele practicienilor in insolventa din Romania, Arin Stanescu, pledeaza pentru amanarea intrarii in vigoare a acestei legi sau introducerea ei direct de anul viitor, intrucat acest act normativ nu va rezolva nicicum problema impactului cursului de schimb la creditele in franci elvetieni.
„N-avem de ce s-o facem repede. Intelegeam, ori trebuia facuta inainte de alegeri, ca poate un candidat s-ar fi putut folosi de ea, ori sa o facem pentru a intra in vigoare anul viitor si pusa atunci la panoplie, iata, am reusit sa facem legea falimentului personal”, considera Stanescu.
O alta solutie, in opinia lui Stanescu, ar putea fi aprobarea legii, dar cu o amanare de sase luni pentru intrarea in vigoare, timp in care Guvernul va avea ragaz sa evalueze impactul printr-un studiu si sa modifice actul normativ prin ordonanta de urgenta.
El a mai aratat ca firma de consultanta si audit KPMG va face un studiu de impact comandat de Consiliul Investitorilor Straini.
Estimarile profesionistilor in insolventa si ale executorilor spun acum ca avem un numar relativ „mic” de executari silite avand ca obiect garantii imobiliare detinute de persoane fizice, care insumeaza putin peste 50.000 de dosare, din care mai mult de jumatate au intrat in proceduri de esalonare a platilor. Totatalul executarilor silite se ridica in prezent la 850.000 de cazuri.
Potrivit presedintelui Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, Cristian Mihai Jurchescu, din cele 51.000 de dosare avand ca obiect garantii imobiliare, circa 27.000 sunt mai vechi de un an, ceea ce inseamna ca in acele cazuri s-a ajuns la conventii de esalonare a platilor.
„Problema s-ar pune pentru 23.000 de dosare. Mare parte din culpa debitorului. Majoritatea se sustrage de la achitarea obligatiilor, cautand tot felul de tertipuri”, a afirmat Juchescu.
Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu considera ca o buna parte din executarile silite in derulare nu vizeaza prima locuinta a debitorilor, astfel ca estimeaza un impact mai redus al procedurilor de insolventa declansate dupa aprobarea legii falimentului personal, undeva la 15.000 de dosare.
La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Justitiei Liviu Stancu a afirmat ca pentru aplicarea legii falimentului personal va fi necesara suplimentarea efectivului de magistrati, cu personalul auxiliar aferent si spatiile aferente.
„O sa realizam intr-un interval de timp rezonabil Tribunalul Comercial Bucuresti, numai ca la falimentul personal accentul se pune pe judecatorii, care sunt mai numeroase, tocmai pentru a nu aglomera tribunalele, care acum, pe noile coduri, au deja mai multe atributii. Avem nevoi de un sprijin de la Ministerul Finantelor pentru a aprecia daca statul roman are posibilitatea financiara de a sprijini interesul nostru logistic”, a mai spus Stancu.
ANPC incepe sa lucreze. Ca orice autoritate romaneasca „inventata” de revolutia romana. Nimic nu se face pentru ca asa e normal si logic. Doar daca e nevoie, arde!
Pozitia clientilor a fost prezentata de Ravan Adrian Florescu, vicepresedinte al Autoritatii Natonale pentru Protectia Consumatorilor, care a aratat ca legea falmentului personal reprezinta o prioritate, avand in vedere conditiile economice in care se afla consumatorii.
El a pledat pentru dreptul debitorilor la o discutie prealabila cu creditorii inainte de declansarea procedurii de insolventa pentru a se constata daca exista cauze abuzive sau practici incorecte.
„Mai mult decat atat, daca se ajunge pe cale judecatoreasca, noi consideram ca trebuie sa nu fie lezat dreptul la locuinta familiala, adica sa nu poata fi evacuati nici membrii familiei si nici debitorul. Trebuie discutat de la caz la caz”, a mai spus Florescu.
Desi intelege nevoia de echilibru intre creditor si debitor, ANPC pledeaza pentru o protectie usor mai sporita in cazul debitorilor, care au mai mult de suferit in conditiile economice actuale.
Pana si la BNR s-a auzit de legea falimentului personal. Tot acum. Dar pe ei trebuie sa-i intelegi, ei nu se ocupa cu protectia consumatorului, ci cu „supravegherea prudentiala”.
La finele lunii ianuarie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca sustine legea falimentului personal, care ar ajuta clientii in negocierile cu bancile, cu conditia sa fie „o lege buna”, aplicabila. Nici domnia sa nu era pentru o astfel de lege, in anii trecuti.
FMI cere, inainte de adoptarea legii insolventei persoanelor fizice, o analiza de impact si consultarea tuturor partilor implicate. Asta dupa ce i-a pus pe guvernantii romani sa semneze ca nu vor aproba o astfel de lege…
Si uite asa, ne-am trezit acum ca nu avem „infrastructura”. Si nici o lege a falimentului. Si nici judecatori. Si nici oameni. Oameni buni sa ne conduca catre evolutie. Nu avem normalitate. Ma inteb retoric, desigur: ce se intampla acum daca deja aveam tribunale, oameni si o lege a falimentului?
Gabriela Dinu