Europa s-ar putea confrunta cu stagnare economica si dobanzi aproape de nivelul zero, timp de cel putin 10 ani, similar cu situatia Japoniei din anii ’90, ceea ce va pune presiune pe veniturile bancilor si va conduce la cresterea creditelor neperformante, potrivit unei analize a bancii Berenberg. „Problemele sistemului bancar european sunt nerezolvate si vor ramane asa pana cand vor fi tratate pierderile operatiunilor de creditare. Europa se afla in urma Japoniei cu 10-15 ani, traversand o recesiune a activelor la sfarsitul unui ciclu al datoriilor de 60-70 de ani”, arata studiul realizat de Nick Anderson, James Chappell si Eoin Mullany, analisti la banca germana Berenberg, relateaza Bloomberg.
Politicile monetare relaxate din Europa ar putea continua in urmatorii 10-15 ani, cu rate scazute ale dobanzilor si o abundenta de lichiditati care afecteaza profitabilitatea si calitatea activelor bancilor, in conditiile in care institutiile financiare trebuie sa isi restranga in continuare portofoliile.
Potrivit analistilor Berenberg, daca pierderile din imprumuturi inregistrate de bancile europene ar ajunge la nivelul celor din Japonia, atunci institutiile financiare din Europa s-ar confrunta cu un deficit de capital cumulat de 1.290 de miliarde de euro.
Stagnare economica si in Romania. Iata mecanismele
Analistii romani deja vorbesc despre asemanari intre Romania si Japonia: bancherii nostri recunosc excesul de lichididate, lipsa creditarii, credite neperformante.Toate acestea nu fac bine creditarii, cresterii economice. Despre asemanarile crizei din Japonia si Romania a vorbit si Stefan Liiceanu, un economist scolit in Japonia.
„Romania trece pentru prima oara printr-o problema atat de grava a sistemului bancar, in vreme ce alte tari sunt deja patite. Japonia, de pilda, ne ofera un bun exemplu cu privire la cat de mult dauneaza creditele neperformante economiei si cat de mult timp este necesar pentru a rezolva problema. La finele anilor 1990, Japonia a trecut printr-o situatie similara Romaniei, bancile avand in portfoliu multe credite care nu mai puteau fi onorate de debitori, in principal firme. Rata creditelor neperformante era de 8-10%, mai putin decat la noi, dar cu toate acestea, creditarea s-a contractat timp de sase ani (cu 20%, intre 1999 si 2005), si abia la finalul lui 2014 stocul de credite a ajuns la nivelul la care era in 1999! Acest fenomen se explica prin faptul ca firmele puneau prioritate pe rambursarea creditului, nu pe dezvoltare/investitii si implicit luarea de noi credite, iar bancile erau preocupate sa-si recupereze banii in loc sa acorde noi imprumuturi. In loc sa ofere credite firmelor si populatiei, care oricum erau pasive, bancile japoneze au ales sa cumpere cu banii din depozite obligatiuni guvernamentale, cu un randament de 1-2% peste dobanda pe care o plateau pe depozite. si asta ani la rand. Daca Japonia ne ofera un exemplu valabil, atunci creditarea la noi, si astfel cresterea economica, mai are mult de suferit de acum inainte. Este foarte posibil ca bancile din Romania sa urmeze modelul nipon. Recent, chiar seful bancii Raiffeisen, Steven van Groningen, a afirmat ca banca nu mai stie ce sa faca cu lichiditatea, adica cu banii din depozite”, explica analistul intr-un material scris pentru platforma Contributors .ro