Piețele financiare încă resimt șocul instabilității politice de la București, astfel că indicele ROBOR și cursul euro au continuat să crească pana la 5,099 lei. ROBOR la 3 luni a urcat miercuri la 6,47%, față de 5,9% cât era luni, după alegeri.
Demisia premierului Marcel Ciolacu și prăbușirea coaliției pro-europene au amplificat instabilitatea politică. Această situație a dus la o scădere a încrederii investitorilor, creșterea randamentelor obligațiunilor suverane și dificultăți în atragerea de capital . În plus, România se confruntă cu un deficit bugetar estimat la 8,7% din PIB în 2024, ceea ce complică și mai mult perspectivele economice .
De creșterea cu aproape jumătate de punct procentual ROBOR, sunt afectate creditele contractate până în mai 2019.
De altfel, ieri, BNR, prin vocea comunicatorului Dan Suciu, a explicat că BNR strange lichiditatea și dobânzile vor crește.
‘În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe piața valutară. Intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ. În consecință, pentru a tempera aceste mișcări a trebuit atrasă lichiditatea din piață și dobânzile au crescut. BNR va căuta un optim pentru această situație’, explica Dan Suciu.
Astfel, BNR strânge leii din piață pentru a descuraja speculatorii.
Depășirea pragului de 5 lei pentru 1 euro după primul tur al alegerilor prezidențiale a fost remarcată și pe piețele internaționale. JP Morgan, cea mai mare bancă din SUA, pariază împotriva monedei noastre naționale, notează Reuters.
Veștile nu sunt bune nici pentru IRCC.
Potrivit datelor BNR, dobânda medie pe tranzacțiile din piața interbancară a crescut de la 5,64% la final de aprilie, la 5,91% marți. Cum pe baza acestei dobânzi se calculează Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor – vom asista și la creșterea IRCC.
Ieri, Romania a depășit pragul psihologic de 5 lei pentru un euro. Astăzi, la ora 13, cursul euro- leu a continuat să crească. Tot mai mulți analiștii anticipau că BNR nu va apăra acest prag, ci pe cel de 5,1 lei pentru un euro.
6 Mai – maxim istoric pentru euro
Marți, 6 mai 2025, cursul oficial al BNR a atins un maxim istoric de 5,0378 lei pentru un euro. Deprecierea nu a fost mare, dar semnalul pentru investitori și piețe a fost unul puternic.
Miercuri, Euro a ajuns la cea mai mare valoare față de moneda națională. BNR a cotat euro la 5,099 lei, în urcare cu 1,22% faţă de cotaţia precedentă de 5,03 lei.
Este tot mai evident că România se află într-un moment critic, în care deciziile politice vor avea un impact major asupra direcției economice. Este vital ca liderii politici să colaboreze pentru a restabili încrederea investitorilor și a asigura stabilitatea economică.