[dropcap]N[/dropcap]ivelul ridicat al creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc are si o latura pozitiva, prin faptul ca aceasta evolutie nefericita a fortat bancile sa alcatuiasca departamente specializate care au ca obiectiv administrarea portofoliilor de credite cu probleme.
Invariabil, activitatea de colectare debite si executare silita presupune constituirea unor echipe de specialisti, diviziile de resurse umane deruland proiecte de recrutare de personal dedicat recuperarii creditelor neperformante.
Mai mult, institutiile de credit isi canalizeaza eforturile si pentru dezvoltarea canalului de restructurare credite, preocuparea bancherilor in aceasta directie generand o serie de masuri de prevenire a situatiilor in care beneficiarii de imprumuturi risca sa intre in incapacitate de plata.
In prezent, pe piata muncii din domeniul de profil exista numeroase locuri de munca in banci, disponibile in cadrul BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, UniCredit Tiriac Bank, Piraeus Bank, Millennium Bank si Credit Europe Bank, joburi care au legatura directa cu administrarea portofoliilor de credite neperformante. Practic, cele opt banci cauta specialisti, angajati pe perioade determinate sau nedeterminate, care sa se ocupe in mod direct de relatia cu acei clienti care nu-si mai platesc deloc creditele sau care au intarzieri la plata ratelor.
Abilitatile de comunicare, rezistenta la stres, capacitatea de a lucra sub presiune si experienta in zona de recuperare sunt principalele competente necesare persoanelor vizate de banci, responsabilitatile acestor functionari bancari fiind monitorizarea portofoliului de credite neperformante, gestionarea dosarelor de credite neperformante aflate in executare silita, recuperarea debitelor restante, contactarea prin telefon sau in mod direct a persoanelor/companiilor care au intarzieri la plata ratelor si negocierea unor formule de restructurare a imprumuturilor.
Totodata, acesti ofiteri bancari trebuie sa cunoasca si sa aplice diverse tehnici de negociere si recuperare, mizand – pe de o parte – pe generarea unei presiuni pe debitori in conditiile respectarii standardelor de calitate stabilite si, de pe alta parte, pe consilierea activa a beneficiarilor de credite care nu-si mai pot achita ratele. Practic, functionarii trebuie sa identifice cauzele care au determinat intarzierile la plata imprumuturilor, propunand apoi masuri de recuperare a creantelor bancii, atat pe cale amiabila, cat si judiciara. In aceasta directie, personalul din departamentele specializate care au ca obiectiv administrarea portofoliilor de credite cu probleme trebuie sa faca propuneri de restructurare/ reesalonare/ refinantare a imprumuturilor neperformante. Sectiunea ”Recrutare” din cadrul publicatiei online www.iLikeBanking.ro contine numeroase anunturi de angajare postate de banci, existand si posibilitatea aplicarii online pentru diverse posturi vacante.
* BCR – Manager Restructurare Senior (Bucuresti).
* BRD – Consilier Insolventa (Bucuresti) – CV-ul si Scrisoarea de Intentie se pot transmite la adresa de email recrutare@brd.ro
* BRD – Consilier Recuperare Senior (Bucuresti) – CV-ul si Scrisoarea de Intentie se pot transmite la adresa de emailrecrutare@brd.ro
* Banca Transilvania – Ofiter colectare debite (Sibiu).
* Banca Transilvania – Ofiter bancar si Team Leader (Sef birou) pentru activitatea de colectare debite.
* CEC Bank – Ofiter arierate (perioada determinata – 1 an) – Unitatea Pilot Lipscani din Bucuresti – CV-ul si Scrisoarea de Intentie se pot transmite la adresa de email recrutare@cec.ro.
* UniCredit Tiriac Bank – Regional recovery officer workout corporate mid market & business customers unit (Bucuresti).
* Millennium Bank – Ofiter Executare Silita (Bucuresti) – CV-ul se poate transmite la adresa de email jobs@millenniumbank.ro.
* Piraeus Bank – Ofiter Colectare (Bucuresti) – CV si scrisoare de intentie se pot transmite la adresa de email careers@piraeusbank.ro.
* Piraeus Bank – Corporate SME debt recovery officer (Bucuresti) – CV si scrisoare de intentie se pot transmite la adresa de email careers@piraeusbank.ro.
* Piraeus Bank – Workout Reorganization Specialist (Bucuresti) – CV si scrisoare de intentie se pot transmite la adresa de email careers@piraeusbank.ro.
* Piraeus Bank – Workout Officer (Bucuresti) – CV si scrisoare de intentie se pot transmite la adresa de email careers@piraeusbank.ro.
* Credit Europe Bank – Perioada determinata – 6 luni (Bucuresti).
Institutul Bancar Roman asigura pregatirea specialistilor in recuperarea creditelor
[dropcap]P[/dropcap]rogramele de formare si specializare financiar – bancara desfasurate in cadrul Institutului Bancar Roman se adreseaza nevoilor reale de pregatire ale angajatilor, precum si profesionistilor care vizeaza o cariera in domeniul financiar-bancar sau personalului care lucreza in alte sectoare de activitate, dar care prin natura serviciilor au nevoie de cunostinte de specialitate in domeniu.
Tematica variata a cursurilor este conceputa pentru toate nivelurile de formare continua, astfel incat aceasta sa indeplineasca cerintele de calitate, flexibilitate si accesibilitate ale grupurilor tinta carora li se adreseaza. Unele cursuri si ceritificari acordate de Institutul Bancar Roman au ca obiectiv formarea profesionala si specializarea functionarilor bancari care isi doresc o cariera in domeniul recuperarii creditelor.
Un asemenea curs este intitulat ”Restructurarea creditelor – necesitate si implicatii in activitatea bancara”, dedicat ofiterilor de restructurare si recuperare, analistilor de credit si de risc, analistilor financiari, analistilor din societatile de leasing, managerilor de relatii cu clientii si specialistilor in produse bancare. Participantii pot efectua analize de restructurare a creditelor acordate companiilor aflate in dificultate, utilizand instrumente specifice activitatii de restructurare, analizeaza scenarii alternative si exprima opinii in ceea ce priveste oportunitatea restructurarii. Detalii despre costurile acestui curs si cum se pot face inscrierile sunt disponibile la www.ibr-rbi.ro.
Institutul Bancar Roman furnizeaza, de asemenea, si certificate pentru meseria de Colector (recuperator) creante/debite. ”Colectorul (recuperatorul) creante/debite a devenit o ocupatie extrem de ceruta pe piata muncii dupa izbucnirea crizei economice. Institutiile financiar-bancare, dar din ce in ce mai mult si societatile comerciale confruntate cu cresterea substantiala a ratei de creante neincasate, au infiintat departamente specializate de colectare/recuperare sau externalizeaza aceasta activitate catre firme/persoane specializate in prestarea acestui serviciu. Daca doriti sa deveniti colector, trebuie sa stiti ca, piata muncii va avea inca o perioada lunga de timp, nevoie de expertiza dumneavoastra”, se arata in prezentarea acestui certificat oferit de Institutul Bancar Roman. Detalii despre costurile acestui curs si cum se pot face inscrierile sunt disponibile la www.ibr-rbi.ro.
Certificarile pe care le puteti obtine in urma absolvirii programelor Institutului Bancar Roman sunt recunoscute la nivel national si international.