Reducerea comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardurile impusa de legislatie poate conduce la cresterea costurilor de utilizare pentru detinatorii de carduri si la investitii mai mici din partea institutiilor financiare in dezvoltarea infrastructurii de plati, potrivit MasterCard. „Salutam initiativa autoritatilor de a stimula cresterea utilizarii mijloacelor de plata electronice in Romania, insa preocuparea noastra este sa evitam transferul unor costuri la posesorii de carduri. Din experienta de pe alte piete, comerciantii nu transfera beneficiile rezultate dintr-un comision mai mic catre consumatorul final, prin preturi mai scazute la produse, in schimb exista pericolul real ca acelasi consumator sa plateasca mai mult pentru utilizarea mijloacelor de plata electronice”, a declarat intr-un comunicat Cosmin Vladimirescu, directorul general al MasterCard pentru Romania si Moldova.
Guvernul va limita comisioanele interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cardurile de credit, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat de Ministerul Finantelor Publice.
Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informatiilor obligatorii din acrodurile banca-comerciant constituie contraventie si vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 10.000 de lei si 200.000 de lei. „In plus, diminuarea veniturilor pentru institutiile financiare va avea ca efect direct incetinirea ritmului de investitii in infrastructura, impiedicand dezvoltarea sistemului de plati electronice in Romania, ce reprezinta in jur de 5% din totalul platilor”, a mai spus Vladimirescu.
Ministerul Finantelor aminteste ca la nivelul Comisiei Europene a fost elaborat un proiect de regulament care prevede ca, intr-o prima faza, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzactii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, urmand ca in cea de-a doua etapa (dupa doi ani de la data intrarii in vigoare a reglementarii) plafonarea comisioanelor sa fie aplicata si operatiunilor nationale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.
„in cazul Romaniei, in concordanta cu regulile celor doua sisteme de carduri, nivelul comisionului interbancar aplicabil pe piata nationala a platilor cu carduri este rezultatul unui acord multilateral intre bancile care detineau circa 98% din piata interna a cardurilor, si prezinta urmatoarele valori: 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzactiile ATM, in care comisionul este platit de banca emitenta bancii achizitoare (proprietara ATM-ului), si 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) si 0,7% (petrol) pentru tranzactiile POS, in care comisionul este platit de banca achizitoare bancii emitente)”, se arata in nota de fundamentare.
In aceste conditii, reducerea comisioanelor ar fi semnificativa, mergand de la jumatate din nivelul actual pana la aproape 90%, in cazul comisioanelor pentru cumparari online.
MasterCard avertizeaza ca aceste costuri au fost transferate asupra posesorilor de carduri, (in tarile in care deja s-au luat aceste decizii), bancile emitente fiind nevoite sa ajusteze comisioanele pe care acestia le platesc, pentru a compensa pierderile de venituri, rezultate in urma reducerii fortate a comisioanelor de interchange.
„Spre exemplu, in Spania, comisioanele interbancare au fost reduse cu aproape 60% in perioada 2006 – 2010. Astfel, comisioanele detinatorilor de carduri au fost majorate de catre bancile emitente cu 50%. Economisirea a 2,75 miliarde de euro pentru comercianti a avut ca efect o majorare a comisioanelor aplicate detinatorilor de carduri de 2,35 miliarde de euro”, se arata in comunicatul companiei.
Totdata, daca veniturile pentru cardurile de plata sunt reduse, bancile emitente nu vor mai fi in postura de a investi in inovatii costisitoare, precum platile mobile, portofele electronice, tehnologii fara contact sau securitate sporita.
Finantele apreciaza ca reglementarea comisioanelor interbancare va aduce beneficii atat pentru comercianti si consumatori, cat si pentru bancile emitente de carduri, sectorul public si economie.
Potrivit notei de fundamentare, masura va avea efect pozitiv asupra acceptarii de catre comercianti a cardurilor de plata si incurajarea consumatorilor sa utilizeze tot mai mult cardurile ca mijloc de plata, iar comisioanele mai mici ar genera economii la comerciantii cu amanuntul, o parte din acestea fiind transferate consumatorilor.
De asemenea, limitarea comisioanelor ar putea avea efect pozitiv asupra micilor comercianti cu amanuntul care ar beneficia direct de comisioane mai mici (in prezent acestia sunt nevoiti sa suporte comisioane mai mari decat marii retaileri avand o capacitate redusa de negociere in relatia cu bancile).
Guvernul estimeaza ca reducerea preturilor de vanzare si cresterea numarului utilizatorilor de carduri se va concretiza intr-un volum mai mare de vanzari la comercianti, reducerea riscurilor si a costurilor cu manevrarea numerarului.
De asemenea, cresterea volumului de tranzactii si economiile din manipularea numerarului ar trebui sa compenseze partial pierderile bancilor emitente inregistrate din plafonarea comisioanelor interbancare.