Ministerul Finanţelor are în plan să prelungească programul Prima Casă pe cinci ani, nu anual, cum a fost până acum. Mai trebuie stabilite plafoanele de garantare şi unele detalii privind calitatea locuinţelor care pot fi luate cu garanţie de la stat, a declarat pentru Economica.net ministrul Anca Dragu.
“Ne-am gândit că programul trebuie să fie multi-anual, nu ca până acum, pentru a avea o predictibilitate. Toţi cei interesaţi trebuie să aibă posibilitatea să-şi facă un plan pe termen mediu, să poată conta pe acest tip de program pe o anumită perioadă. Nu să ia cine ştie ce decizii personale pentru că nu ştiu dacă Prima Casă mai continuă sau nu. Avem în calcul o strategie pe 5 ani, tocmai, să înlăturăm acest sentiment de nesiguranţă. La document se mai lucrează, dar vă pot spune că nu luăm în nici un chip în calcul ca programul să fie exclusiv pentru construcţiile noi”.
Am pornit analiza acestui program de la zero, am analizat inclusiv daca e sau nu nevoie de ‘Prima Casă’ în condiţiile în care au existat temeri că acest program ar distorsiona piaţa. Am avut mai multe întâlniri cu toţi actorii pieţei pentru a avea o imagine cât mai realistă a lucrurilor. Datele puse la dispoziţie de instituţii precum Comisia de Prognoză arată că România stă rău la numărul de locuinţe faţă de mărimea populaţiei şi comparativ cu celelalte state ale Uniunii Europene. În plus, tinerii sunt descurajaţi de avansul pentru creditele ipotecare. E nevoie în continuare de un program guvernamental pentru a recupera acest decalaj. Am analizat de asemenea cum este recepţionat programul şi am constatat ca s-a dublat numărul de cereri anul acesta. Ne-am uitat să vedem dacă e un şoc temporar. Dar nu, nevoia de spaţii locative este foarte mare”, a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, pentru ECONOMICA.NET.
Programul Prima Casă a fost lansat în 2009. De la lansarea Programului și până la finalul lui august 2016, au fost acordate 197.608 garanții în valoare totală de 16,88 de miliarde de lei.