60 de liceeni si aproape 150 de studenti au participat la programele de internship remunerate desfasurate de Banca Comerciala Romana (BCR) in lunile iulie si august ale acestui an. Programul Summer Job in BCR este singurul program de internship salarizat, pentru liceeni desfasurat in Romania si este deja la editia a doua.
In cadrul celor doua programe atat liceenii cat si studentii au fost rugati sa realizeze studii ad-hoc pe teme de comportament financiar si formare profesioanala printre tinerii de varsta lor. Au adunat astfel raspunsuri de la aproximativ 500 de liceeni si 200 de studenti.
Atat liceenii, cat si studentii considera ca un comportament financiar demn de urmat este cel care echilibreaza cheltuielile cu veniturile, reusind sa economiseasca si sa investeasca eficient in acelasi timp. 36 % dintre respondenti au un model financiar printre membrii familiei, mama fiind persoana cea mai de incredere. Dintre persoanele publice, cea mai mare pondere au avut Bill Gates, Mugur Isarescu si Ion Tiriac. Alte modele intalnite in randul tinerilor care se regasesc in sondajul realizat de BCR sunt: Donald Trump, Steve Jobs, Mark Zuckerberg.
De asemenea, 73% au declarat ca tin evidenta banilor – au un buget de venituri si cheltuieli. Motivele principale invocate sunt necesitatea gestionarii eficiente, controlul mai bun si dificultatea in a obtine banii. 65% dintre respondenti au declarat ca economisesc bani pentru acoperirea cheltuielilor mai mari legate de facultate sau excursii.
Conform studiului, liceenii cheltuie banii in principal pe haine, iesiri in oras, mancare si carti.
Primul salariu, in viziunea a 48 % dintre tinerii romani, va fi sub 1000 RON. 19% dintre respondenti sunt mai optimisti, sperand ca pe primul fluturas de salariu va figura o suma mai mare 2000 RON.
In ceea ce priveste pregatireea profesonala, 62 % dintre respondenti considera ca pregatirea practica este cea mai eficienta modalitate de invatare. Doar 16% acorda un rol important in dezvoltarea lor personala si profesioanala indrumarii primite din partea mentorilor, iar 22% pun un accent mai mare pe pregatirea teoretica, oferita de scoala.
78% dintre tinerii particpanti la sondaj si-au facut un plan de cariera, domeniile de interes cu cea mai mare pondere fiind cel financiar-bancar, IT si marketing.
Intrebati despre valorilor lor, tinerii romani spun ca ii definesc in principal libertatea, inclinatia spre distractie si creativitatea. La polul opus se afla valorile percepute ca fiind specifice tinerilor romani de acum 20 ani: responsabilitate, comportament civilizat si spirit de echipa.
Concluzii
62% dintre tinerii romani cu varsta intre 14 şi 22 apreciază ca pregatirea practica este cel mai important factor an dezvoltarea lor personala si profesionala.
· Modelele de comportament financiar pentru adolescentii din Romania sunt mama, Mugur Isarescu si Ion Tiriac.
· Aproximativ jumatate dintre tinerii romani estimeaza ca primul lor salariu va fi sub 1000 RON.