Aproximativ 339 de milioane de cetățeni din zona euro utilizează bancnotele și monedele euro în viața de zi cu zi. Dar știați că euro este utilizat și în afara Uniunii Europene și chiar dincolo de continentul european? Potrivit datelor BCE consultate de BankingNews, cetățenii din Vatican, Andorra, Monaco și San Marino folosesc euro ca monedă oficială.
Cine mai folosește euro?
Euro este utilizat pe scară largă pe piețele valutare globale. Mai multe țări și teritorii din afara zonei euro și a UE și-au legat monedele de euro. Acest lucru se datorează sistemul monetar stabil din spatele euro ce îl face o monedă „ancoră” atractivă. Aceste țări au primit dreptul de a produce cantități limitate de monede euro cu design propriu, dar nu de a emit bancnote euro.
Microstatele din Europa
Microstatele europene Andorra, Monaco, San Marino și Cetatea Vaticanului nu fac parte din UE. Cu toate acestea, au semnat acorduri monetare cu UE. Aceasta înseamnă că cetățenii care trăiesc în aceste state utilizează euro ca monedă oficială. Celor patru state li se permite, de asemenea, să emită o cantitate limitată de monede cu elemente grafice proprii.
Kosovo și Muntenegru
Statele Kosovo și Muntenegru din Balcani nu sunt state membre ale UE. Cele două țări au adoptat euro unilateral în anul 2002, utilizându-l de atunci ca monedă de facto. Aceasta înseamnă că euro nu are statutul de mijloc legal de plată în țările respective, dar este tratat ca atare de populație. Înainte de 2002, kosovarii și muntenegrenii utilizau mărci germane.
Insulele Canare (Spania)
Insulele Canare reprezintă un arhipelag din Oceanul Atlantic și o comunitate autonomă din Spania. Numărându-se printre „regiunile ultraperiferice” ale UE, insulele fac parte din zona euro, chiar dacă nu aparțin Europei din punct de vedere geografic.
Ceuta și Melilla (Spania)
Ceuta și Melilla sunt două orașe spaniole autonome situate pe coasta de nord a Africii. Acestea sunt separate de Spania continentală prin Marea Mediterană. Fiind părți componente ale Spaniei, acestea aparțin UE, locuitorii lor utilizând euro pentru efectuarea plăților.
Azore și Madeira (Portugalia)
Azore și Madeira reprezintă două arhipelaguri din Oceanul Atlantic, care cuprind cele două regiuni autonome ale Portugaliei. Similar Insulelor Canare, acestea sunt regiuni ultraperiferice ale UE și, prin urmare, fac parte din zona euro.
Mayotte și Réunion (Franța)
Mayotte și Réunion sunt două insule situate în Oceanul Indian, la vest și la est de Madagascar. Ambele constituie „departamente de peste mări” ale Franței și regiuni ultraperiferice ale UE. Prin urmare, cetățenii care trăiesc acolo utilizează euro pentru efectuarea plăților.
Saint Pierre și Miquelon (Franța)
Saint Pierre și Miquelon formează un arhipelag în largul coastei de est a Canadei și reprezintă o „colectivitate de peste mări” a Franței. Aceasta înseamnă că fac parte din Franța, dar nu și din UE. Insulele au semnat un acord cu UE pentru utilizarea euro.
Guyana Franceză
Guyana Franceză este un departament al Franței situat pe coasta atlantică nordică a Americii de Sud. Fiind parte componentă a Franței, Guyana Franceză formează o regiune ultraperiferică a UE și, prin urmare, aparține zonei euro.
Insulele franceze din zona Caraibilor
Insulele Guadelupa și Martinica din zona Caraibilor reprezintă departamente franceze de peste mări și, prin urmare, fac parte din UE. Saint-Martin a devenit colectivitate de peste mări a Franței în anul 2007, dar rămâne în UE. Colectivitatea de peste mări Saint-Barthélemy, care nu face parte din UE, a semnat un acord monetar cu UE pentru utilizarea euro.