Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Mugur Isărescu, cinci concluzii după prezentarea raportului asupra inflației: „Nu avem nicio apocalipsă”, „Băncile au cam sărit calul”, „Dacă omul economisește, nu mai consumă”, „Cursul rămâne stabil atât timp cât trebuie”, „Nu este o perioadă în care să neglijezi punga”
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > Mugur Isărescu, cinci concluzii după prezentarea raportului asupra inflației: „Nu avem nicio apocalipsă”, „Băncile au cam sărit calul”, „Dacă omul economisește, nu mai consumă”, „Cursul rămâne stabil atât timp cât trebuie”, „Nu este o perioadă în care să neglijezi punga”
Stiri de top

Mugur Isărescu, cinci concluzii după prezentarea raportului asupra inflației: „Nu avem nicio apocalipsă”, „Băncile au cam sărit calul”, „Dacă omul economisește, nu mai consumă”, „Cursul rămâne stabil atât timp cât trebuie”, „Nu este o perioadă în care să neglijezi punga”

Gabriela Dinu
Last updated: 03/03/2023 14:16
Gabriela Dinu 3 ani ago
Share
Mugur Isarescu
SHARE
Mugur Isarescu. Credit foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 7,5% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate marţi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Contents
Mugur Isărescu: Nu avem nicio apocalipsăIsărescu: Băncile au cam sărit calulMugur Isărescu: Dacă omul economisește, nu mai consumăIsărescu: Cursul rămâne stabil cât trebuieSfatul Guvernatorului către debitorul românMugur Isarescu: Nu este o perioada in care sa neglijezi pungaConcluzia

Reamintim ca BNR estima în mai 2022 o inflaţie de 12,5% pentru finalul acestui an şi de 6,7% pentru 2023.

Mugur Isărescu a transmis că rata inflaţiei în acest trimestru se plafonează la 15%, precizând că în trimestrul II din 2024 România va ajunge cu inflaţia în zona ţintită dacă se vor ridica plafonările la preţurile la energie.

”Inflația ridicată rămâne un fenomen global. România nu este „fruntașă”, suntem pe locul 7 în UE, ceva mai mult decât media inflației în UE, de 9,6%, a spus Guvernatorul. Acesta a susținut că ” va mai fi o creștere în august. În trimestrul 2 din 2024 vom reveni cu inflația în zona țintită”.

Mugur Isărescu: Nu avem nicio apocalipsă

Guvernatorul a adus in piață un mesaj ușor pozitiv privind piața economică in 2023, mai ales ca cifrele sunt in redresare. Astfel, Mugur Isărescu a ținut să precizeze că „prognoza este usor pozitiva si realista. NU avem nicio apocalipsă”.

”Primele semne pozitive sunt în ce privește materiile prime, inclusiv la produsele agricole. Am spus și în ședința precedentă că, în măsura în care apar primele semne de temperare și apoi de scădere a ratei inflației, vom micșora pasul de creștere a ratei de politică monetară. Astfel, cu excepția gazelor naturale aproape toate materiile prime au început să meargă în jos. Și este o tendință și pe plan mondial.”

Vorbind despre perioada grea prin care trec romanii cu imprumuturi in lei, Mugur Isarescu a reamintit mesajul ce vine constant de ceva vreme din partea BNR. „Perioada aceasta a dobânzilor negative, mici, este o perioadă depășită. E o situație care nu se va repeta. Normalizarea situației înseamnă să se meargă treptat spre dobânzi real pozitive, normale. Adică de 3-6%.”

Isărescu: Băncile au cam sărit calul

Despre crestrea dobanzii ROBOR, Guvernatorul a subliniat că „de mai bine de 4-5 luni, ROBOR s-a decuplat. Băncile au cam sarit calul. Au supra-reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul.

…

Aşa funcţionează pieţele peste tot în lume, mai ales în perioadele de criză, de tensiune. Overreaction este în engleză. Sunt şi alţi termeni: overshoot / undershoot. Deci găsirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori pe extreme”

Păi nu e vorba de dobânzile overnight, o săptămână, o lună. Nu. E vorba despre dobânzi la 3 luni / 6 luni. Aşa au văzut băncile viitorul. O inflaţie mai mare, chiar mult mai mare, foarte greu de stăvilit, nu, şi în consecinţă…cotaţiile au fost cu mult peste rata de poltică monetară şi coridorul nostru”.

Mugur Isărescu: Dacă omul economisește, nu mai consumă

De altfel, Guvernatorul a recunoscut că poate condițiile de lichiditate au făcut ca băncile să „sară calul” în ce privește dobânda ROBOR.

„Trebuie să recunosc, condiţiile de lichiditate probabil că au împins băncile să iasă dintr-o anumită limită, nu, să sară calul cum am spus cu ROBOR-ul.

Cu dobânzi real negative și inflație în creștere, românii cu depozite chiar pierd. Dacă nu făceam asta, dobânzile nu ar fi crescut așa repede. Suntem primii în zonă. Am reușit să avem cele mai rapide creșteri la dobânzile pentru depozite.

Îndemn băncile să se uite cu mai multă atenție și la mesajele Băncii Naționale. Și atunci poate ca ROBOR se va apropia de rata de politica monetara. Si cred ca se va intampla acest lucru ” a spus increzator Guvernatorul BNR în cadrul conferintei de prezentare a raportului trimestrial asupra inflației.

Isărescu: Cursul rămâne stabil cât trebuie

Guvernatorul a remintit că avem un curs de schimb „foarte stabil”, amintind ca este o situatie tipica de vara, cu romani care revin acasa. Intrebat cat timp vom vedea cursul de schimb stabil, acesta a raspuns clar: „cat trebuie!”

Guvernatorul a explicat audientei ca pentru romani, dobanda nu conteaza atat de mult precum cursul. Iar in acest context economic greu, romanii au fost atenti la curs. „Va dati seama ce se intampla daca si cursul deraia?”, a punctat Isarescu.

Intrebat despre costurile unui astfel de curs stabil, Mugur Isarescu a replicat „suportabile”, asta e cuvantul.

Sfatul Guvernatorului către debitorul român

„Mesajul este ca aceasta situatie va ramane” afirma Mugur Isarescu. Acesta reaminteste ca si IRCC va creste in viitor, fiind vorba doar de un decalaj de 2 trimestre. Întrebat de jurnalişti dacă indicele IRCC ar putea trece de 5%, aşa cum au estimat analiştii economici, acesta a menţionat că cine a făcut calculul cu 5% „l-a făcut bine”.

„Suntem in empatie totală (N.R. cu debitorii imprumutati in lei si dobanzi variabile). Nu este usor sa platesti sume mai mari. Cum spuneam, perioada dobanzilor mici a trecut, nu are rost sa vindem iluzii. Cam acestea vor fi dobanzile. Cu mentiunea ca ROBOR a sarit calul. Desigur, exista masuri pentru clientii cu probleme (negociere cu banca, CSALB, moratoriu, falimentul personal)”, a mai spus oficialul BNR.

Mugur Isarescu: Nu este o perioada in care sa neglijezi punga

„Nu este o perioada in care poti sa neglijezi punga. Este un sfat in general valabil. Nu pot sa spun ca lumea trebuie sa fie stransa la punga, este decizia fiecaruia cum sa se comporte.Insa nu pot sa creez o iluzie. Cu asemena rate ale inflatiei,  dobanzile stagneaza si probabil ca vor merge in jos, dar niciodata nu vor mai reveni, cred eu, la dobanzi real negative de o asemena amploare.

Sunt real negative la 8% Robor si 15% inflatia. Minus 7. Pai, in Uniunea Europeana e zero cu 8 sau 9%. In SUA la fel. Asemenea perioada de represiune financiara nu cred ca va continua. Si atunci, noi impreuna cu dvs. nu trebuie sa trimitem iluzii publicului” a mai punctat Mugur Isarescu.

Concluzia

Rata inflaţiei se plafonează la 15% în acest trimestru, urmând să scadă treptat până în 2024, este mesajul ce stăbate din strada Doamnei. Desigur, trebuie amintit, incă o dată, tonul „usor optimist” al Guvernatorului, ce s-a dorit a fi un respiro pentru economie. Domnia sa vorbește despre o creștere economică de 2-3%, dar va conta reglajul fin de la BNR ce poate evita o recesiune.

„Probabil că pe undeva 2-3% (n.r. creșterea economică) spun eu care sunt mai pesimist, dar s-ar putea să fie chiar mai mult. Deci încercăm împreună cu Guvernul să dăm inflaţia în jos fără că creăm recesiune şi fără să afectăm prea mult piaţa forţei de muncă. Este un exerciţiu dificil. Trebuie să fim foarte atenţi cum navigăm şi cum calibrăm politica monetară”, a precizat Mugur Isărescu.

Vestea bună pentru debitori. Mugur Isărescu a confirmat, din nou, că atunci când cifrele ne ajută, BNR va reduce pasul de majorare al dobânzii cheie.

Pentru debitori urmează o perioadă cu creșteri ale dobânzilor. Cei cu depozite pot răsufla ușurați: băncile, in lipsa de lichiditate cresc dobânzile pentru depozitele în lei si oferă astfel populației dobânzi mai mari.

În schimb, populația cu împrumuturi în moneda națională (și dobanzi variabile) va continua să resimtă creșterea dobânzilor, până in final de an. Să nu uităm că IRCC este în creștere (și anul viitor),  deci pentru acești debitori povara ratelor mari se menține.

Mugur Isărescu, în finalul conferintei:” Sa aveti o vacanta placuta si inflatie scazuta!”

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: banci, dobanzi, Robor, imprumuturi, inflatie, debitori, cursul de schimb, raport asupra inflatiei, Mugur Isarescu, IRCC, BNR, rata de politica monetara, lei
Gabriela Dinu 09/08/2022
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Sondaj CEC Bank: românii au început să pună bani deoparte pentru zile negre. 50% apreciază că situația lor financiară s-a înrăutățit față de anul trecut
Next Article Alpha Bank România crește dobânzile peste 7% pentru depozitele în lei pe 12 luni

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

o zi ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

o zi ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

2 zile ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

2 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?