Mugur Isărescu a prezentat noul raport trimestrial asupra inflației, ocazie cu care a răspuns atacurilor din partea PSD şi ale lui Darius Vâlcov, consilierului premierului, şi spune că acesta nu poate vorbi în numele BNR.
”Domnul consilier Vâlcov nu poate vorbi în numele BNR. Nici nu ştiu în numele cui vorbeşte. Eu am semnat în cursul acestei dimineţi proiectul declaraţiei pentru drumul de parcurs de România spre zona euro. Acolo nu este niciun damf de Vâlcov”, a spus Isărescu.
”Premierul susţine alte idei faţă de consilierul Vâlcov. Garantez după cum vorbeşte, nu a citit niciun raport al BNR. Unii poate au citit vreun titlul, el nu a citit nimic. Totuşi, tot comentează politica monetară”, a adăugat guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu, ironic la adresa guvernului. „Să dea OUG pentru creşterea nivelului de trai“
Guvernatorul a reacționat virulent și a comentat mai toate acuzațiile venite din partea lui Darius Valcov.
„Ia uite cine ne dă nouă sfaturi!”, a afirmat la un moment Mugur Isărescu, referindu-se la Darius Vâlcov consilierul pe probleme economice al premierului.
BNR vrea ca taxa pe lăcomie să mai fie legată de ROBOR. Mugur Isărescu – „Solicitarea noatră este fermă. De neînlocuit”
Mugur Isarescu a explicat, din nou, cum functionează cotația indicelui ROBOR și a declarat că BNR doreste ruperea în totalitate a taxei pe activele bancare de acest indice, care are alte scopuri”
BNR se confruntă cu un atac jalnic.
„Pe la sfarsitul anului si inceputul acestui an am asistat la un atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective ca nu suntem patrioti. (…) S-a sarit la gatul BNR in ceea ce priveste cursul valutar, intr-o maniera total neresponsabila. Chiar daca au cerut prin postari caraghioase sa fie cursul fix, asta nu se poate. Dar va dati seama cat de porniti erau sa atace BNR”, a declarat Mugur Isarescu.
„Din cauza OUG 114 s-au intamplat aceste variatii ale cursului si din cauza declaratiilor celor care nu stiu ce si cu cine vorbesc”.
„Suntem pentru cresterea consumului, dar atentie la dozaj! Ce se doreste, sa ne facem ca nu vedem cifrele? Acestea arata clar ca s-a dat prea mult in economie. Această propagandă de doi bani nu mai merge”.
Isărescu: Aderarea României la zona euro n-are nimic de-a face cu declaraţiile lui Vâlcov
Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a făcut, luni, mai multe declaraţii în ceea ce priveşte afirmaţiile făcute de Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă.
„Aderarea României la zona euro n-are nimic de-a face cu declaraţiile lui Vâlcov”, a declarat Mugur Isărescu, luni, la prezentarea „Raportului asupra inflaţiei”, ediţia februarie 2019.
Oficialul BNR a semnat, luni dimineaţa, înainte de conferinţa de presă, o declaraţie despre drumul de parcurs pentru România pentru aderarea la zona euro. Declaraţia care va fi semnată şi de premierul României, de preşedintele Academiei, de vicepremierul României.
Guvernatorul BNR a insistat că măsurile prezentate în acest document sunt ale unui plan ambiţios, „chiar foarte ambiţios, posibil fezabil”.
„I-am spus ministrului Finanţelor Publice (…): nu ştiu pentru cine vorbeşte domnul Vâlcov, dar vorbeşte într-una. (…) Nu este vorba numai despre o ordonanţă, este vorba despre toate ieşirile”, a completat Isărescu.
Duminică, Vâlcov a fost la Antena 3 și a declarat că nu se pune problema renunțării la taxa pe lăcomie
Darius Vâlcov a declarat duminică seară că nu se va renunţa la „taxa pe lăcomie”, dar că vor fi făcute anumite modificări ale OUG prin care este introdusă această taxă, în special pe zona de energie.
„Nu s-a pus niciodată problema (n.r. – renunţării la taxa pe lăcomie). Există discuţii pe taxa de lăcomie pe anumite aspecte, şi aici vorbim în special de partea de energie, şi acolo sunt nişte analize pentru că anul 2018, în afară de faptul că economia a dus-o într-un ritm bun, s-au făcut şi tot felul de analize care vor pregăti sau au pregătit reformele din acest an. Şi aici, în ceea ce priveşte energia, vorbim despre o componentă de reformă şi e posibil ca pe acest mic segment să se modifice”, a explicat Vâlcov.
Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a declarat duminică, la un post TV, întrebat dacă ţinteşte postul de guvernator BNR, că în opinia sa nici actualul guvernator al BNR, Mugur Isărescu, nici el nu pot ţinti acest post.
Vâlcov a mai declarat că nu se pune problema schimbării ROBOR, însă Guvernul, Banca Naţională şi băncile trebuie să ajungă la un consens în această privinţă.
„Nu este vorba să schimbăm ROBOR-ul şi să schimbăm aritmetica, trebuie să ajungem la un consens cu Banca Naţională şi ar fi de dorit să ajungem şi cu băncile, cu populaţia cred că suntem deja, că dobânzile sunt foarte mari. Acest consens în trei ar trebui să aibă loc. Dacă ne uităm la ROBOR, că ni s-a spus de specialiştii Băncii Naţionale că este legat de inflaţie, dar acest lucru îl spun oamenilor acum, în 2019, când spun că inflaţia e 3,3, ROBR trebuie să fie şi el 3%. Când inflaţia a fost negativă am avut deflaţie, de ce restul Europei, toată, băncile lor naţionale au considerat că atunci când e de scăzut trebuie să scazi şi la noi, atunci când a fost de scăzut, Banca Naţională nu a scăzut, dar atunci când a fost de crescut, Banca Naţională nu a intervenit”, a afirmat Vâlcov la Antena 3.
Consilierul a mai precizat, în legătură cu audierea guvernatorului Mugur Isărescu la comisiile de specialitate din Parlament, că acesta ar trebui să-şi pregătească bine răspunsurile, adăugând că nu o să fie şi el prezent la această audiere.
„O să fac o solicitare senatorului de la ALDE, care am înţeles că a iniţiat acest demers, ca întrebările care se vor pune Băncii Naţionale să aibă legătură şi cu 2015, pentru că atunci am atras atenţia, în februarie şi martie 2015, din calitate de ministru de finanţe, că Banca Naţională nu intervine şi nu reduce dobânda de politică monetară de la 1,75, aşa cum au făcut toate celelalte ţări din regiune. Practic, în 2015, Banca Naţională trebuia să vină cu rata la zero %. Este bine să-şi pregătească bine răspunsurile (n.r. – Mugur Isărescu). În toate celelalte ţări a avut loc o discuţie sau a existat o înţelegere cu sistemul bancar. Când suntem în recesiune sau când suntem în creştere economică ne comportăm diferit şi atunci marja băncilor ar trebui să fie mai mică atunci când îţi e mai greu, şi mai mare atunci când îţi e mai bine. În momentul când vezi că ea este constantă, că ai inflaţie – că nu ai inflaţie în ţară, că ai creştere economică – că ai recesiune, sistemul bancar are un ecart şi câştigă non-stop, în momentul acela trebuie să te uiţi şi să-ţi pui foarte multe semne de întrebare”, a mai afirmat Vâlcov.