Romania va termina in curand de platit datoriile facute pe cand aveam nevoie de „centuri de siguranta”, in 2009. Mugur Isarescu a explicat ca dupa acest moment, tara noastra va ramane cu mai multi bani in rezervele valutare decat avea atunci cand a luat imprumutul de la institutiile internationale.
Romania a imprumutat de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana aproape 20 miliarde de euro.
„Inca o explicatie pentru a mai elimina o confuzie: ca am luat imprumutul de la Fond, ca sa dam banii inapoi bancilor. Banii erau ai bancilor, rezerva minima obligatorie nu a insemnat o confiscare a banilor, ci consemnarea lor in cont la Banca Nationala, prin plata unor dobanzi, pentru a nu se multiplica si pentru a descuraja creditul in valuta. Deci, imprumutul a dus la cresterea rezervei internationale, apoi am rambursat imprumutul de la Fond, aproape in totalitate, cel de la Fond a fost rambursat, si a mai ramas cel de la Comisia Europeana”, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Romania a rambursat banii de la FMI
In 24 martie 2009, Guvernul Romaniei a semnat un acord de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE), Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in valoaret totala de 19,95 miliarde de Euro. In perioada 2009-2010, Romania urma sa primeasca 12 miliarde de euro de la FMI, cinci miliarde de euro de la Comisia Europeana, un miliard de euro de la Banca Mondiala si un miliard de euro de la BERD.
Din totalul de circa 12 miliarde euro primite de Romania de la FMI, 7,1 miliarde euro au mers direct la BNR pentru consolidarea rezervei, iar 4,9 miliarde euro au mers la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului bugetar.