În 4 iulie 2018, BNR a menținut rata de dobândă de referință la 2.50% și nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în RON și valută ale instituțiilor de credit la 8%. Guvernatorul Mugur Isărescu a atras atenția cu privire la riscurile semnificative la adresa stabilității prețurilor pe termen mediu și a semnalat continuarea procesului de ajustare a politicii monetare.
Analiștii se asteaptă la noi majorări ale ratei de referință pentru contracararea riscurilor la adresa stabilității prețurilor și a stabilității financiare, dar și pentru construirea de spațiu de manevră de intervenție la momentul incidenței unor șocuri adverse în economie, în contextul extern dominat de ciclul monetar post-criză din SUA, divergențele de politică monetară și tensiunile comerciale globale.
De la BNR a venit și prima veste bună pentru românii ce dețin credite cu dobânzi variabile în lei. Indicele ROBOR se mai temperează. Pe termen scurt.
ROBOR-ul – cel puţin pe termen scurt, până într-o lună – va scădea. Cel pe termen mai îndelungat – trei luni, şase luni – s-ar putea să mai crească, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, precizând însă că este o prognoză personală.
Isărescu a precizat, în conferința de presă care a urmat şedinţei de politică monetară, că pentru BNR „sunt mai importante cotaţiile ROBOR pe termen scurt, referindu-se la cele de overnight („peste noapte”), de o zi, o săptămână şi o lună.
„Aceste cotatii ROBOR nu pot sa cresca peste dobanda Lombard, adica peste plus 1% (2,5%+1%), adică ROBOR nu are cum să crească peste 3,5 la sută”, a explicat Guvernatorul.
„Deciziile nu sunt ale noastre, sunt decizii ale pieţei”, a declarat Mugur Isarescu.
„Nu are cum sa se ducă peste 3,5%,” a rezumat tăios Mugur Isărescu. Guvernatorul a recunoscut ca nu se simte confortabil cu avalanşa de ştiri despre evoluţia ROBOR, menţionând că a fost şi la nivelul de 4% şi “nu a murit nimeni în Ţara Românească”.
“Eu nu sunt confortabil cu această, aşa să zic, avalanşă de ştiri că a venit Apocalipsa cu ROBOR-ul la 3,20%. A fost 4%, 5% şi nu a murit nimeni în Ţara Românească. Au fost şi mai înalte. Să creaţi un nou bau-bau, nu neapărat dumneavoastră, un nou bau-bau, de la curs acum am ajuns la ROBOR, cred că este o uşoară exagerare şi să spun aşa: invit la calm. Mai multă atenţie când tot promovaţi ideea că s-a ajuns la…ce record este dacă acum patru ani a fost mult mai mare. A atins recordul ultimilor trei ani şi 12 zile şi 5 luni. Deci nu e vorba dacă eu sunt confortabil. Este un nivel care este oricum la jumătatea ratei inflaţiei pe care o avem în prezent. Deci sub nicio formă nu se poate spune că este o exagerare. Exagerare apare la această mediatizare excesivă. Mesajul nostru este că lumea a ieşit cu întârziere în Europa, în Zona Euro, din perioada dobânzilor foarte scăzute şi România nu poate să fie izolată de ceea ce se întâmplă în lume”, a spus Mugur Isărescu, întrebat dacă este confortabil cu actualul nivel al ROBOR-ului.
Conform datelor BNR, la începutul acestui an, ROBOR la 3 luni se situa la 2,05%. În perioada similară a anului trecut, 4 iulie 2017, indicatorul era la 0,86% pe an. În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, acesta a urcat la 3,39%.