Ritmul de creştere al creditării a încetinit vizibil în acest an, iar măsurile macroprudenţiale luate la finalul anului 2018 de către Banca Naţională a României sunt principalul factor de descurajare, a afirmat, luni, guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Creditarea creste în termeni nominali sub creșterea PIB-ului. Cu alte cuvinte, nu ea împinge inflația CORE2 ajustata în sus. Este un factor important, în ceea ce priveste cererea agregată, dar în condițiile în care se situează sub creșterea PIB-ului nominal, cu greu putem spune că este un factor inflaționist”, a spus Mugur Isărescu.
Isărescu: IRCC tinde să scadă
„Creditarea incetineste, nu mult, dar incetineste. Ea nu este un factor inflationist, asa cum am spus. Creditarea în lei încetinește pe mai multe sectoare și aici deja apar discuțiile despre factorii care au dus la această încetinire.
Parerea mea este ca masurile macroprudentiale pe care le-am luat la sfarsitul anului trecut sunt principalul factor care a descurajat creditarea.
Aceasta realitate ne-a convins că a apasa mai mult pe rata de politica monetara, pentru a tempera cererea de credite, nu este masura cea mai adecvata. Trebuie să apăsăm pe alți indicatori, alte instrumente de politica monetară”, a mai explicat Guvernatorul BNR.
„IRCC tinde sa scada. Joi vom prezenta cifre si grafice. Dar a spune ca ieftinirea relativa sau scaderea de pana acum a costului creditului, mai ales la cel imobiliar, a dus la cresterea creditarii, este prematur.
Mugur Isărescu a recunoscut că masurile macroprudentiale, cele care privesc limitarea gradului de indatorare al populatiei, „au actionat destul de puternic în sensul limitării creditării.”
BNR a adoptat, în luna octombrie a anului trecut, un Regulament pentru modificarea condiţiilor de creditare. Potrivit documentului, nivelul maxim al gradului de îndatorare este de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută din 1 ianuarie 2019, în timp ce pentru pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale.