Departe de cliseele lumii financiare, bancile detin colectii de arta impresionante. De la HSBC, Barclays, Deutsche Bank, USB, RBS, la romanii de la BCR, BRD, UniCredit Tiriac Bank si BNR, bancile detin importante opere de arta, semnate de cei mai importanti artisti. De exemplu, britanicii de la RBS au o colectie de 2200 de piese. Printre cele mai valoroase sunt porterul bancherului Andrew Drummond – semnat Johann Zoffany 1766; un portret al lui John Campbell, de William Mosman din secolul 18 si Surf Oceanul Atlantic (foto), semnat de Sir William McTaggart din 1899.
Banca Nationala detine un important patrimoniu artistic, reprezentat de tablouri, mobilier, vitralii si seturi de masa. Totodata, trebuie mentionata si Biblioteca cu fond de carte rara, o parte importanta a patrimoniului istoric romanesc. in curand, colectia de timbre a Romaniei, estimata la o valoare de 700 milioane de euro, va reveni in patrimoniul BNR, potrivit Incomemagazine.ro
De vizitat
Premiera:BCR va organiza in luna decembrie 2012 o expozitie la Muzeul National de Istorie, unde vor fi expuse 60 de lucrari din colectia proprie, care totalizeaza astazi 300 de piese, precum si o parte din cea numismatica.
Banca romanesca si arta contemporana*
BCR s-a dedicat acestui scop inca din 1994, anul in care a inceput sa realizeze primele achizitii din pictura romaneasca moderna. Opere ale unor pictori renumiti, precum Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Ion Theodorescu-Sion, Dumitru Ghiata, Lucian Grigorescu sau Rudolf Schweitzer-Cumpana au fost adaugate de-a lungul timpului tablourilor semnate de Misu Popp si Corneliu Baba, care au marcat debutul colectiei.
in 1999, cand s-a realizat fuziunea prin absorbtie cu Bancorex, acest ansamblu a fost completat prin preluarea unui patrimoniu artistic complex, fondul initial fiind imbogatit cu picturi de Nicolae Grigorescu, Octav Bancila, Camil Ressu, Marius Bunescu, Max W. Arnold, Henri H. Catargi, Samuel Mutzner, Max-Herman Maxy, Alexandru Ciucurencu, Ion tuculescu. Alaturi de toate acestea, colectia a primit si sculpturi ale la fel de celebrilor Oscar Han, Ion Jalea, Gheorghe Anghel si Milita Petrascu.
O sectiune distincta a colectiei detinute de BCR este constituita din picturi, sculpturi, lucrari de grafica si piese de arta decorativa contemporana romaneasca – opere datorate unor reputati artisi, dintre care ii amintim pe Horia Bernea, Vasile Grigore, Sorin Ilfoveanu, Ion Bitan, Marcel Chirnoaga, Marcel Guguianu, Jean Parvan, Ion Mandrescu, Cella Neamtu, Filaret Oloier sau Magda Paun.
Banca detine si o suita de gravuri infatisand harti cu caracter istoric, precum si cateva piese de sculptura si mobilier european din secolul al XIX-lea.
BRD, detine o colectie de aproximativ 200 de lucrari semnate de artisti romani, printre care se numara Gili Mocanu, Roman Tolici, Dumitru Gorzo, Suzana Dan, Ana Banica, Claudiu Diac, Luminita Mihai, Ovidiu Fenes si Florin Ciulache. Incepand din 2003, odata cu inaugurarea turnului din Piata Victoriei, banca si-a decorat birourile si spatiile comune din interiorul sediului central cu propriile picturi, iar pentru holul de la parter a ales sculpturile realizate de Alexandru Ghildus.
Din ampla colectie a bancii-mama, UniCredit Tiriac Bank a organizat o expozitie amplasata in lobby-ul sediului central din Bucuresti, ce va fi deschisa iubitorilor artei contemporane pana la data de 31 ianuarie 2013. Intitulata Spatial Poetry, pe simeze au fost expuse patru lucrari, semnate de Matthias Bitzer, Pierpaolo Campanini, Giuseppe Penone si Andrei Roiter.
*Arta contemporana – istoricii francezi folosesc termenul arta contemporana pentru a defini perioada scursa de la Eugene Delacroix ( 1798) pana in prezent.