[dropcap]A[/dropcap]nuntul Parchetului privind frauda din banci, care ar fi cuprins 80% din sistem, nu fac decat rau bancilor, si implicit afacerilor derulate in Romania, considera Nicolae Cinteza, acesta declarand ca „investitorii straini au cerut lamuriri la roadshow-ul din februarie”. Mai mult, domnia sa crede ca un astfel de eanunt reprezinta o problema de siguranta nationala si trebuia discutat in CSAT.
„Astfel de anunturi nu fac bine unui potential investitor. Daca ati avea o suma de bani si ati vrea s-o investiti in Romania si auziti astfel de anunturi, va mai ganditi daca veniti, pentru ca banii astia ii rulezi prin sistem. Pai, 80% e viciat? Atunci e o problema de securitate nationala. Dupa parerea mea trebuia sa se discute in CSAT”, a spus directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, la seminarul economic organizat la Sinaia.
[dropcap]E[/dropcap]l a reluat discutia privind modul in care parchetul a comunicat publicului anchetarea fraudelor bancare la BRD si Volksbank, aratand ca vehicularea unor informatii total nerealiste, precum aceea ca 80% din sistem este fraudat poate dauna foarte mult imaginii Romaniei si va indeparat investitorii straini.
„Pana si la prospectul de emisiune al obligatiunilor in dolari a aparut o intrebare: ce e domnule cu dauna asta? (..) Cifra e provizionata, nu mai produce efecte. A produs atatea necazuri, si procentul ala de 80%, si numele, dosarul bancherilor (…) Vino nene de la inceput si spune ca e vorba de suma asta. Mai ales ca banca a anuntat de la inceput ca toata suma este provizionata”, a spus seful supravegherii in BNR, Nicolae Cinteza.
Domnia sa considera ca in cele doua cazuri nu lise poate imputa ceva angajatiilor, chiar daca ar fi incalcat norma de creditare, dar analiza de risc le spunea ca pot incalca norma. Fapta nu poate fi sanctionata decat daca angajatii ar fi aprobat imprumuturile constienti ca nu se vor mai intoarce, sau au primit mita pentru a le aproba.
„Cel putin in cazul Volksbank, sesizarea noastra e din noiembrie 2009 (…) Si la BRD cazul a fost descoperit de auditul de la Paris si auditul intern al bancii. Ei au transmis ca trebuie facuta plangere. Ca a fost acolo un conflict intern intre niste persoane si una dintre ele a plecat cu dosarele in carca e altceva. Toate problemele au fost descoperite de banci, si e important sa se stie asa ceva (…) Apare frauda atunci cand cineva nu respecta norma de creditare contra unei sume de bani, unei mite. Atunci da, atunci e penal”, a precizat Cinteza.
[dropcap]E[/dropcap]l a aratat ca sumele fraudate de clienti nu reprezinta un pericol nici pentru sistem si nici macar pentru banca, reprezentand un procent infim din rulaje, ceea ce nu poate justifica modul in care a actionat parchetul. „Ce inseamna 180 de milioane de euro? Noi le-am fortat sa faca provizioane de 600 de milioane de euro la finalul anului trecut si le-au inregistrat. Ce, s-a prabusit cineva?”, a mai spus Cinteza.
Parchetul a demarat mai multe anchete anul trecut privind fradude bancare operate in perioada 2008 – 2010 la BRD Groupe Societe Generale si Volksbank. Procurorii DIICOT aratau intr-unul dintre referatele cu propuneri de arestare ca gruparea initiata si coordonata de Mihai Stan si Daniel Ruse a reusit sa cuprinda peste 80% din sistemul bancar romanesc si o parte importanta a institutiilor statului.