Provizioanele constituite de banci in procesul de curatare a portofoliului de credite neperformante au dus la o pierdere neta a sistemului la noua luni de 1,58 miliarde lei, dar la finele anului rezultatul negativ va depasi „lejer” 2 miliarde lei, afirma seful Supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza.
„Pe fondul provizioanelor mari care s-au inregistrat, si va spun ca mai urmeaza multe provizioane, la 30 septembrie sistemul are o pierdere de 1,58 miliarde lei. Pierderea va depasi lejer 2 miliarde de lei”, a declarat directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, la seminarul EU-Cofile organizat de Apha Bank, BNR si ARB, citat de Mediafax.
Seful supravegherii nu exclude ca pierderea din acest an sa depaseasca rezultatul negativ record inregistrat in 2012, de 2,34 miliarde lei. In urma procesului demarat in luna aprilie la solicitarea BNR, rata creditelor neperformante a coborat de la 22,3% la 15,3%, insa oficialul bancii centrale sustine ca aceasta scadere trebuia sa fie si mai abrubta, chiar sub 10%.
„Sunt unii care n-au facut restructurarea protofoliului de neperformante asa cum am cerut si au termen limita 30 noiembrie”, a explicat Nicolae Cinteza. El a adaugat ca in unele cazuri nu a vrut sa forteze scoaterea in afara bilantului, intrucat institutiile de credit voiau sa urmareassca in continuare acele garantii si existau probleme de soft care presupuneau un cost imediat mare, iar implementarea se facea oricum mai greoi.
Dupa primul trimestru, sistemul bancar avea un profit de 597 milioane lei, care a coborat la 209 milioane lei la jumatatea anului, pentru a se transforma in pierdere la septembrie. Nicolae Citeza a aratat ca BNR accepta un provizion mai mic de 90% pentru firmele cu restante mai mari de 90 zile aflate in insolventa doar pentru bancile care au demonstrat ca pot executa garantiile de acel tip in cazuri similare la un nivel de peste 10% din valoare sau exista un plan ferm de restructurare, acceptat de judecator si aprobat de creditor.
„Ce a obtinut Volksbank cu procentul ala nemaipomenit de bun obtinut la vanzare putini au inteles ca nu trebuie luat ca reper. Noi credem ca acum ce poate sa se obtina este cel mult 10%”, a explicat Cinteza. El a aratat ca piata este suprasaturata de oferta de active neperformante in acest moment, iar nivelul de recuperare a scazut puternic.
In vara acestui an, Volksbank a vandut credite neperformante in suma de 500 de milioane euro pentru circa 100 de milioane euro, reprezentand un grad de recuperare de circa 20%. Gradul de recuperare este ridicat si pentru ca aproximativ 85% erau credite ipotecare de retail. El a precizat ca pentru firmele aflate in insolventa gradul mediu de recuperare se plaseaza la 6-7%.
„Numarul insolventelor a inceput sa scada. Daca se reuseste crearea acestei baze de date cu administratorii si actionarii care au bagat firme in insolventa, sportul asta national o sa se diminueze. Una din sapte firme intra in insolventa si doar 2% ies din procedura, restul se duc in faliment”, a continuat Nicolae Cinteza.
El s-a aratat multumit de primele patru banci ca marime din sistem, care nu au probleme cu modul in care trebuie sa provizioneze, mai cu seama pentru primele doua din sistem, care au aplicat foarte strict recomandarile bancii centrale.
In ceea ce priveste Banca Transilvania, care a avut in ultimii ani un grad mai redus de credite neperformante, Nicolae Cinteza a explicat ca acesst lucru se datoreaza faptului ca portofoliu a fost constituit din credite de valoare mica medie acordate unu numar larg de debitori.
Pe de alta parte, Nicolae Cinteza a aratat ca existe si banci care n-au inteles sau n-au vrut sa aplice recomandarile BNR. „O banca a venit cu grad de acoperire de 30% cu provizioane a creditelor neperformante de la firmele in insolventa (…) Daca nu se rezolva si nu ne confrma pana marti ca si-au rezolvat problema, de marti incepand li se va sista dreptul de a atrage depozite”, a adaugat seful supravegherii BNR.
In opinia sa, marea problema a sistemului va ramane in continuare insolventa companiilor debitoare. Concomitent cu scoaterea in afara bilantului sau provizionarii reditelor neperformante, solvabilitatea sistemului a urcat la 17,1%, de la 15,5% la finele anului trecut