Apare si la noi dorinta de a trai ecologic, asta insemnand si o casa ecologica, independenta energetic. Dezvoltatorii imobiliari care vor sa construiasca locuinte verzi au la dispozitie un nou instrument financiar dezvoltat de Romanian Green Building Council (RoGBC) si oferit in parteneriat cu bancile din Romania. Ipoteca Verde incurajeaza atat dezvoltatorul proiectului sa construiasca solutii ecologice, cat si clientii, sa traiasca mai bine si mai ieftin.
Ipoteca Verde nu este doar un imprumut bancar. Este o garantie o calitatii!
Daca vreti sa cumparati o locuinta eco, puteti sa apelati la ipoteca verde prin care sa achizitionati unul dintre apartamentele care au primit deja certificarea de a intra in program.
Steven Borncamp, presedintele RoGBC, a declarat, in interviul acordat Green Report, ca noul produs bancar ofera capital suplimentar pentru dezvoltatorii de cladiri verzi si rasplateste noii proprietari responsabili fata de mediu. Astfel de finantari sunt deja disponibile in Bucuresti, Iasi si Cluj.
Steven Borncamp explica intr-un interviu ce este ipoteca verde
Ipoteca Verde este un produs bancar bazat pe riscul financiar scazut pe care o “casa verde” il are in comparatie cu o constructie obisnuita. Banca acorda astfel o finantare preferentiala pentru a sustine constructia de proiecte imobiliare verzi.
Cum functioneaza?
Pentru ca un proiect imobiliar sa poata intra in in programul Ipoteca Verde, trebuie sa primeasca din partea RoGBC certificarea Green Home atat pentru eficienta energetica ridicata, cat si pentru alte cateva criterii care au o contributie financiara esentiala in reducerea portofoliului de risc al cladirii. In general sunt criterii care au in vedere responsabilitatea fata de mediu, dar si care reduc capacitatea de risc atat pentru proprietar, care isi permite sa plateasca ratele, cat si pentru banca, astfel incat aceasta sa poata sa scada costul finantarii.
Care sunt bancile interesate sa acorde acest produs financiar?
Toate bancile mari existente in Romania si-au aratat interesul pentru acest tip de finantare si sunt in diverse stadii de implementare. „O banca partner, care nu doreste sa-si divulge numele pentru a nu crea confuzie la inceput, deorece s-ar distrage atentia de la proiect in sine, acorda deja astfel de finantari pentru proiecte imobiliare din Iasi, Bucuresti si Cluj. Repet nu este un proiect destinat pentru o singura banca, ci vrem sa implicam intreaga piata bancara. Acestea pot folosi criteriile noastre pentru a acorda ipoteci verzi, fie isi pot stabili altele care sa se potriveasca standardelor noastre, care sunt foarte ridicate de altfel”, spune Steven Borncamp.
Produse financiare asemanatoare sau identice cu ipoteca verde nu exista. In cadrul programului se urmareste intreg procesul: de la modul in care si unde se construieste, pana la materialele folosite.
La Raiffeisen Bank, creditul pentru pentru achizitia unui imobil cu certificare ‘green’ este mai ieftin cu 0,85 puncte procentuale in cazul unui client standard si cu 0,8 puncte procentuale in cazul unui client al bancii. Astfel, pentru un client standard, un credit de achizitie a unui imobil normal are o dobanda formata din ROBOR la 3 luni plus o marja de 3,25%, si coboara la ROBOR la 3 luni plus o marja de 2,4% in cazul unei oferte ‘Green Building’. Pentru clientii bancii, dobanda pleaca de la ROBOR la 3 luni plus o marja de 3%, in cazul unei achizitii standard si coboara la ROBOR la 3 luni plus o marja de 2,2% pentru ‘green building’. Steven Borncamp a precizat ca pana in prezent au fost contractate cateva astfel de credite.
Exista sase ansambluri rezidentiale „verzi” in toata tara
Pana la finalul anului 2015 vor fi finalizate 2000 de locuinte care corespund certificarilor RoGBC, iar viitorii proprietari pot opta pentru finantarea lor la ”Ipoteca Verde’.
Care sunt beneficiile pe care Ipoteca Verde le aduce proprietarului locuintei precum si dezvoltatorului?
Proprietarul primeste o calitate mai buna, o locuinta mai sanatoasa si mai eficienta energetic. Dobanda mai mica, impreuna cu economiile viitoare, inseamna ca totalul pe care il platesc pentru rate si utilitati va fi mai mic in fiecare luna, comparativ cu cheltuielile in cazul unei locuinte clasice.
Dezvoltatorul va putea astfel sa investeasca mai mult in design, echipamente, materiale si alte componente verzi, avand certitudinea ca exista un produs financiar potrivit potentialilor cumparatori, care rasplateste eficienta energetica si criteriile verzi ale proiectului.
De asemenea, Ipoteca Verde are o limita de creditare mai mare decat Prima Casa, ceea ce poate ajuta dezvoltatorii care au dificultati in a intruni criteriile financiare cand construiesc in zonele urbane.
Aici gasesti primul proiect „verde” acreditat din Romania, la Cluj Napoca.