Bancherii s-au impotmolit in „mocirla“ creditelor neperformante si s-au trezit ca cererea de credite scade, iar piata li se restrange. Sectorul bancar, care finanteaza in proportie de 90% economia, continua sa stea la „terapie intensiva“ si dupa sase ani de criza din cauza ca nu s-a restructurat la timp, motiv pentru care are in continuare costuri mari si venituri in scadere, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar.
Costurile administrative ale bancilor, de la salariile angajatilor pana la chiriile pentru sediile unitatilor teritoriale, se regasesc in dobanzile creditelor, care desi au scazut sunt inca la un nivel ridicat comparativ cu dobanda de politica monetara, ajustata la 2,75%.
Infrastructura industriei bancare a atins apogeul in 2008, cand retelele teritoriale au ajuns la un record de 6.552 de sucursale si agentii, in care lucrau peste 71.600 de angajati cu un salariu mediu net de circa 3.000 de lei, conform datelor BNR.
Dupa sase ani de la inceputul crizei economice au disparut o cincime din posturi si din unitati, adica 13.637 de salariati au plecat din sistem si 1.215 agentii au fost inchise.
La sfarsitul lunii septembrie, numarul sucursalelor si agentiilor bancare ajungea la 5.337 de unitati, iar numarul angajatilor din sistemul bancar totaliza 57.985 de persoane.
In primele noua luni din acest an numarul sucursalelor si agentiilor s-a redus cu 155 de unitati, iar din sistemul bancar au plecat 627 de oameni.