Bancile din Romania au obtinut, in primele noua luni ale acestui an, un profit de 2,25 miliarde de lei, si vor incheia anul pe profit, dar nivelul acestuia va depinde de provizioanele pe care bancile vor fi nevoite să le mai constituie in ultimul trimestru al anului, a declarat vineri directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR, la semminarul Eu-COFILE.
Chiar daca sistemul bancar a facut profit la 9 luni (dupa ce anul trecut a raportat o pierderi record de 4,6 mld. lei) BNR a cerut inventarul tuturor creditelor restructurate pentru a vedea cat de corect au fost realizate. Banca Centrala a cerut bancilor comerciale pentru luna iunie si septembrie sa trimita un inventar al tuturor creditelor restructurate, un istoric de la acordarea imprumuturilor pana la 30 septembrie.
Suspiciunile lui Cinteza
BNR apreciaza ca presiunea pusa de actionari asupra bancilor ca sa faca profit este posibil sa le fi determinat sa accepte anumite restructurari – pe care in alte conditii poate nu le-ar fi acceptat, potrivit Agerpres.
“Am o suspiciune. Provizioanele pe IFRS au scazut, write-off nu a fost, vanzari de credite nu au fost. Scaderea de provizioane se regaseste in cresterea profitului, in conditiile in care stocul de credite a cunoscut restructurari si refinantari masive. E posibil ca presiunea pusa de actionari sa fi determinat bancile sa accepte restructurari pe care, altfel, nu le-ar fi acceptat’, a declarat Cinteza la seminarul EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR, ARB si Alpha Bank.
De ce se teme BNR – De nereguli la restructurarile creditelor
Acesta a mai spus ca in jur de 11% dintre credite (24,9 miliarde de lei) au trecut printr-o restructurare, insa au fost si cazuri în trecut in care un credit a fost restructurat de 20 de ori si nu s-a platit nimic. „Am cerut bancilor sa trimita un istoric al tuturor creditelor restructurate. Mi-e teama ca vom gasi credite cu 20 de restructurari, fara sa se „ncaseze macar dobanda”, a mai spus Nicolae Cinteza la Sinaia.