Nicolae Cinteză, Directorul Direcției de Supraveghere din cadrul Băncii Naționale a României, a explicat, în cadrul Forumului Bancar organizat de revista Piața Financiară, cum arată sistemul bancar după activitatea din primele nouă luni din 2018.
Oficialul BNR a afirmat că industria de profil este stabilă și va încheia anul cu un profit nesperat de bun, însă rezultatul nu se datorează creșterii volumului de activitate, ci mai mult unor venituri din provizioane.
„Va pot spune că starea sistemului este bună, caracterizat de stabilitate. De câțiva ani de zile repet acest cuvânt și este foarte bine că se menține. La 30 septembrie 2018, indicatorii de prudență erau peste media Uniunii Europene. După cum deja cunoașteți, în septembrie, sistemul a obținut un profit nesperat de bun. Nu trebuie, însă, sa ne facem iluzii prea mari pentru că motivele care au dus la acest profit nu țin de o sporire semnificativă a volumului de activitate, ci țin mai mult de reluarea unor venituri din provizione și, hai să fim sinceri, de marjele ridicate la credite. Din păcate, marja ridicată reflectă mai mult nivelul ridicat de risc decât costul de finanțare.
Sistemul are capacitatea de a genera venituri, însă din păcate creditarea lasă puțin de dorit. Nu spun că nu se creditează, dar nu la un nivel care să satisfacă, care să se plieze pe profilul băncilor și să asigure veniturile necesare pentru a nu fi nevoiți să cerem majorări de capital. Din acest punct de vedere, vă mai pot spune că sunt două bănci care nu satisfac cerința totală de capital, dar satisfac cerința supraveghetorului. Deocamdata au primit doar recomandari. Probleme deosebite în sistem nu exista în momentul de față, cu o singura excepție, respectiv reglementările legislative care încă generează incertitudini. Am văzut că a apărut o nouă țintă, Biroul de Credite”, a menționat Nicolae Cinteză.
Directorul BNR a mai menționat că se așteaptă ca acest an să se încheie la fel de bine în ceea ce privește profitabilitatea.
BNR nu va atinge ținta propusă pentru creditele neperformante – 5%
Nicolae Cinteză a făcut referire și la nivelul creditelor neperformante, subliniind că este de așteptat ca ținta propusă să nu fie atinsă. ”Reglementările fiscale au frânat procesul acesta de cesiune. Vor mai fi câteva vânzări în noiembrie și decembrie, fapt ce va permite să ne situăm cu acest indicator undeva pe la 5,2 – 5,3%”, a conchis oficialul Băncii Centrale.