Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: NOCASH: Marea majoritate a romanilor posesori de card NU vrea sa faca banking si cu institutii non-bancare
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > NOCASH: Marea majoritate a romanilor posesori de card NU vrea sa faca banking si cu institutii non-bancare
Stiri de top

NOCASH: Marea majoritate a romanilor posesori de card NU vrea sa faca banking si cu institutii non-bancare

Gabriela Dinu
Last updated: 04/12/2017 13:39
Gabriela Dinu 7 ani ago
Share
SHARE

30 de experti, din opt tari, au analizat timp de doua zile la Bucuresti impactul noii Directive europene a Serviciilor de Plata (Payment Services Directive – PSD2) si noile modele de business care au la baza conceptul de ”Open Banking”.

NOCASH, detinatorul si administratorul platformei de stiri dedicate exclusiv monitorizarii si promovarii platilor electronice, www.nocash.info.ro, a organizat la Bucuresti, pe 28 si 29 noiembrie, la Institutul Bancar Roman, „PSD2. New Business Models” Fintech Banking Summit, un eveniment la care experti din Belgia, Germania, Franta, Israel, Irlanda, Olanda, Ungaria, si din Romania, atat din partea institutiilor europene (European Banking Federation si Ecommerce Europe), autoritatilor de reglementare (BNR si ANPC) cat si a companiilor fintech (Microsoft, Touchtech Payments, Personetics, Younify) au discutat despre legislatie, solutii tehnice si modele de business care rezulta in urma implementarii PSD2.

Partenerii evenimentului au fost VASCO, KPMG, ASSECO, MONTRAN, GEMALTO, AUSTRIA CARD, INFORM LYKOS, ARB, APERO, ARMO, IBR, BANKING NEWS, CONSO, FINZOOM si WALL-STREET.RO

Timp de doua zile, peste 200 de participanti, specialisti in managementul produselor, risc, segmente de clienti, baze de date, dezvoltare software si marketing din domeniul bancar, respectiv specialisti din zona companiilor de IT si case de avocatura s-au implicat in discutii cu membrii celor 4 paneluri ale Summit-ului si au asistat la prezentari detaliate in cadrul celor 6 workshopuri sustinute in cele doua zile de eveniment.

Una dintre prezentarile care a generat cele mai aprinse discutii a fost cea a lui Guillaume Guerrin, Managerul Departamentului “Online & Mobile Research” pentru Europa, CIS si Africa de la IPSOS.

In prezentarea unui studiu IPSOS privind Serviciile de Plata, Guillaume Guerrin a surprins urmatoarele cu privire la populatia din Romania:

  • “22% din populatie nu va accepta sub nici o forma accesul la datele financiare pentru alte institutii in afara de banca lor. In mod surprinzator, nu sunt diferente semnificative in functie de varsta.
  • Mai mult de 25% vor accepta accesul la datele lor financiare daca Banca Nationala a Romaniei, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sau banca cu care ei lucreaza, vor confirma ca institutia terta este licentiata pentru a procesa informatiile financiare.
  • In acelasi timp, 34% din populatie este indecisa cu privire la nivelul de acces la datele financiare pe care ar vrea sa-l ofere la alte institutii in afara de banca lor. Acest segment ar avea nevoie de mai multe informatii pentru a decide accesul la datele lor financiare.
  • Nu exista o diferenta semnificativa cu privire la accesul la datele financiare in functie de provenienta firmei (Romana sau straina) care acceseaza datele.
  • Nivelul de securitate si confidentialitate a datelor sunt cele mai importante motive pentru care o persoana nu ar vrea sa dea acces la datele financiare.
  • Bancile sunt preferate de 90% din respondenti pentru a oferi datele financiare, in timp ce doar 4% din respondenti ar oferi date financiare retelelor sociale.
  • 19% dintre respondenti cred ca bancile vor fi afectate de noua directiva, iar in opinia lor acestea trebuie sa introduca noi produse si servicii inovative care sa fie produse in interiorul bancilor”.

Acest studiu online a fost realizat de catre compania IPSOS, intre 20 si 22 Noiembrie, pe un esantion reprezentativ de 1090 respondenti cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani si cu o eroare de esantionare de 2.96%.

In cadrul evenimentului, Adrian Nastase, Sales Manager, Banking Business Unit de la Asseco SEE a sustinut ca “intrarea in vigoare a PSD2 in aproximativ o luna va forta bancile sa ia decizii strategice in functie de dezvoltarea ulterioara a ecosistemului de plati. Acele banci care vor reactiona suficient de rapid si se vor adapta la noile cerinte vor castiga. Este o certitudine ca bankingul traditional se va schimba dupa intrarea in vigoare a PSD2. In viitorul apropiat, bancile si companiile fintech vor trebui sa stabileasca impreuna felul in care securitatea si valoarea adaugata pot fi alaturate serviciilor deja oferite catre clienti”.

Sebastian Olteanu, Managing Partner TMO attorney at law in association with KPMG LegaI, a declarat in prezentarile sustinute ca “[..] PSD este un raspuns pozitiv la incercarile Fintech-urilor in zona de plati, aduce in fata o schimbare semnificativa in modelul operational al bancilor si deschide portile catre alti furnizori inovativi de servicii de plata. Intentia este de a incuraja bancile si Fintech-urile sa lanseze pe piata produse si servicii de plata imbunatatite pentru clienti si sa permita acestor clienti un nivel mai mare de control.

In acelasi timp, PSD2 promite sa determine un grad mai mare de responsabilitate pentru serviciile de plata furnizate de Fintech-uri si sale aduca intr-o zona de supervizare reglementata. Companiile care intra sub incidenta PSD2 au acum obligatii noi cum ar fi inregistrarea si autorizarea la autoritatile competente din Romania cum ar fi Banca Nationala, auditori de securitate in domeniul IT, si altii.

PSD2 lasa totusi cateva intrebari deschise, nu toate problemele sunt clare in ceea ce priveste relatia dintre Fintech-uri, banci si clientii lor. De exemplu, o intrebare care ramane priveste obtinerea consimtamantului clientilor pentru trazactii de plata si procesarea datelor personale. PSD2 are zone de intersectie interesante cu Regulamentul European privind Protectia Datelor (GDPR) in relatie cu necesarul si mijloacele pentru obtinerea consimtamantului si exista unele neclaritati legate de baza legala pentru procesarea datelor in cadrul PSD2 […]”.

 

DETALII DESPRE PSD2: din 13 ianuarie 2018, va intra in vigoare o noua directiva europeana a serviciilor de plata (Payment Services Directive – PSD2) care va schimba modul in care se va face banking, inclusiv in Romania. Noua Directiva Europeana a Serviciilor de Plata va permite, printre altele, ca intre client si banca sa se interpuna o terta parte, institutie de plata. Efectul dorit este imbunatatirea experientei de banking printr-un plus de calitate si securitate ale serviciilor, in conditii mai reduse de cost.

Aceasta institutie de piata terta, care poate fi Apple, Amazon, eMag, Facebook, Google, Orange, Samsung, Carrefour, Enel, etc., va putea sa ofere doua noi tipuri de servicii de plata: servicii de informare cu privire la conturi si servicii de initiere a unei plati.

Serviciul de informare cu privire la conturi presupune un serviciu online care furnizeaza informatii consolidate cu privire la unul sau mai multe conturi bancare detinute de utilizator la o banca sau la mai multe banci. De asemenea vor putea fi furnizate informatii suplimentare ca de exemplu modul in care va gestionati finantele, categorii de cheltuieli, etc.

Serviciul de initiere a platii consta in activitatile asociate initierii unui ordin de plata la cererea utilizatorului direct din contul bancar detinut de acesta la o banca, catre un beneficiar al platii (de exemplu un magazin online), fara a mai fi necesara utilizarea unui card bancar.

Toate acestea presupun realizarea unei singure conditii: clientul bancii sa-si dea acceptul ca o institutie de plata terta, licentiata, sa aiba acces la datele lui financiare personale, respectand in mod obligatoriu standardele tehnice de securitate elaborate de Autoritatea Bancara Europeana.

grafic studiu Ipsos

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: card, banci, conturi, business, plati, contul bancar, psd2, dobanda robor
Gabriela Dinu 04/12/2017
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article RADIOGRAFIA CREDITULUI DE CONSUM: Rata neperformantelor scade accelerat, soldurile cresc cu procente din două cifre, creditul mediu este cu 30% mai mare față de 2016
Next Article Banca Națională apreciază că debitorii ar fi mai bine protejați dacă încheie contracte de credite cu dobândă fixă

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

o zi ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

o zi ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

2 zile ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

2 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?