Combinația între o politică fiscal-bugetară expansionistă în condiții de creștere economică peste potențial și deteriorarea sentimentului pieței externe pentru economiile emergente în general poate amplifica volatilitatea și poate afecta stabilitatea financiară pe mai multe canale: rata dobânzii, cursul de schimb, rata inflației, a atras atenția Liviu Voinea, viceguvernator Banca Națională a României. Domnia sa a prezentat astăzi ”Raportul asupra stabilității financiare”, întocmit de specialiștii BNR.
Invariabil, la un moment dat, volatilitatea ratei dobânzii (ROBOR) va genera dificultăți pentru debitorii cu credite în lei, în special în cazul finanțărilor acordate pentru cumpărarea de locuințe. ”Faptul că marea majoritate a stocului și a fluxului de credite ipotecare și de credite pentru companii sunt acordate la dobândă variabilă (Figura 27) reprezintă un factor agravant pentru stabilitatea financiară în condițiile reluării ciclului de creștere a dobânzilor – din cauze externe, din cauze interne, sau dintr-o combinație de cauze”, subliniază Liviu Voinea.
”Având în vedere faptul că aproape 30 la sută din debitorii cu credite ipotecare au venituri între salariul minim și cel mediu, o proporție semnificativă a populației înregistrează niveluri de îndatorare îngrijorătoare în cazul unor evoluții adverse… Creditele ipotecare prezintă o senzitivitate mai mare față de creditul de consum, la posibile șocuri asupra ratei dobânzii, venitului sau cursului de schimb, date fiind maturitatea și sumele contractate mai mari”, se menționează în ”Raportul asupra stabilității financiare”.
Oficialul Băncii Centrale a indicat și o soluție ce poate fi adoptată de românii care vor să se împrumute pentru a-și cumpăra o locuință, reprezentată de creditul cu dobândă fixă care îi poate asigura debitorului, pentru perioada de debut a finanțării (până la 5 ani), siguranță și predictibilitate prin plata unei rate egale, care nu se modifică în raport de evoluția ROBOR.
”Banca Națională a României monitorizează atent evoluțiile riscurilor la adresa stabilității financiare și urmărește, prin politicile macroprudențiale pe care le-a adoptat sau pe care se pregătește să le adopte, reducerea riscului de supraîndatorare a populației. Totodată, BNR apreciază ca debitorii ar fi mai bine protejati, pe termen mediu, dacă ar solicita în mai mare măsură încheierea de contracte de credite cu dobândă fixă”, punctează Liviu Voinea.
Programul Prima Casă ar trebui structurat mai bine din punct de vedere social
Autorii Raportului BNR au identificat câteva posibile măsuri care ar putea atenua riscurile la adresa stabilității financiare, printre care se numără și necesitatea modificării Programului Prima Casă, în sensul direcționării acestui tip de împrumuturi către românii cu venituri mici.
”Pentru atenuarea riscurilor la adresa stabilităţii financiare, Raportul evidenţiază o serie de posibile măsuri privind:
* Reducerea riscului de refinanţare a datoriei publice, inclusiv prin măsuri de continuare a creşterii maturităţii instrumentelor de datorie;
* Alinierea deficitului structural la obiectivul pe termen mediu;
* Creşterea capacităţii debitorilor de a face faţă unor evoluţii nefavorabile;
* Țintirea mai bună a programului Prima Casă din punct de vedere social;
* Recapitalizarea firmelor cu capitaluri proprii sub pragul minim reglementat, precum şi revizuirea condițiilor de intrare și ieșire de pe piață a firmelor;
* Îmbunătăţirea gradului de ocupare a forţei de muncă, reducerea ratei de subutilizare a forţei de muncă, inclusiv în ceea ce priveşte disparităţile regionale;
* Creşterea predictibilităţii cadrului legislativ”, se arată în analiza Băncii Centrale.