România nu este ţara unde s-a născut banking-ul şi este foarte greu ca nişte neiniţiaţi să descopere roata în materie de activitate bancară, a afirmat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-un briefing de presă, făcând trimitere la Legea dării în plată.
Circa 6.000 de debitori ai băncilor sunt protejaţi de Legea dării în plată şi nu 600.000, cum s-a vehiculat în spaţiul public, afirmă Guvernatorul BNR.
„Mai reţinem şi faptul că s-a vorbit de 600.000 de debitori ai băncilor care ar fi protejaţi de Legea dării în plată, cum am auzit. Vorbim de nici 6.000 de debitori şi cred mai bine au fost protejaţi cei care au intrat în negocieri bilaterale cu băncile şi au ajuns la soluţii de compromis, lucru pe care noi l-am sugerat de la început. Este foarte greu ca nişte neiniţiaţi să descopere roata în materie de activitate bancară. Nu este România ţara unde s-a născut banking-ul şi unde avem mari specialişti în domeniul bancar. Mai ţineţi minte poveştile de anul trecut, că toată Europa se va lua după noi? Nu s-a luat nimeni din Europa după noi”, a punctat guvernatorul BNR.
La ce declaraţie face referire Guvernatorul
De fapt, numărul persoanelor care ar fi beneficiat de Legea Dării în Plată, potrivit iniţiartorilor legii, era mult mai mare. Deputatul PNL – Cătalin Zamfir, vorbea de „800.000 de familii care nu îşi mai pot plăti ratele la bancă”
„Astăzi, în România, există 800.000 de familii care nu îşi mai pot plăti ratele la bancă. Prin această lege reuşesc să fac ca aceste familii să nu devină cazuri sociale. În situaţia în care unul din trei români nu mai poate plăti creditele la bancă, vorbim despre o problemă a sistemului bancar, o problemă pe care trebuie să o rezolvăm de urgenţă”, declara atunci, in Parlamentul Romaniei, deputatul PNL Daniel Zamfir.
Care este realitatea actuală
La 15 luni de la intrarea în vigoare a legii, numărul notificarilor se situează în jurul a 7. 328, potrivit celor mai recente actualizări.
Notificările au fost adresate către 25 de bănci, iar 4.986 notificări din totalul celor 7.328 au fost contestate în instanţă. Ar mai fi de reţinut că din totalul notificărilor, doar 2449 au restanţe de 3 luni, iar 2.400 dintre cei care au notificat sunt cu plata ratelor la zi sau cu restanţe de sub 10 zile.
CCR a decis că trebuie verificată existența impreviziunii, în instanţă. Mulţi clienţi au constatat că impreviziunea trebuie să fie şi dovedită, nu doar clamată, iar Legea a fost afectată.