Ucraina îndeamnă Visa și MasterCard să oprească tranzacțiile cu cardurile lor de credit și de debit emise de băncile rusești, a declarat șeful băncii centrale, o mișcare care speră că va adăuga și mai multă presiune asupra regimului rus care se confruntă deja cu o serie de sancțiuni internaționale.
Kyrylo Shevchenko, guvernatorul Băncii Naționale a Ucrainei, a declarat pentru Nikkei Asia că: „Așteptăm cu nerăbdare pași și soluții decisive care vizează restricționarea accesului agresorului la sistemul financiar global”. Shevchenko a mai spus că Ucraina „apreciază foarte mult solidaritatea și sprijinul pe care partenerii noștri internaționali le arată astăzi”.
UPDATE Luni: Elveția a anunțat luni că va aplica sanctiunile decise de UE, implicit sanctiunile financiare asupra băncilor și a oligarhilor ruși care dețin aici numeroase depozite. De altfel, 80% din tranzacţiile cu petrol şi gaze ruseşti se realizează în Elveţia.
Administrația președintelui Joe Biden le-a interzis oamenilor și companiilor americane să facă afaceri cu Banca Rusiei, Fondul Național de Avere al Rusiei și Ministerul de Finanțe.
Sancțiunile impuse Rusiei pun o presiune fără precedent asupra sistemului financiar al țării. Băncile rusesti – risc reputațional
De retinut ca Banca centrală a Rusiei a majorat, luni dimineață, rata de referință de la 9,5 la 20%, în încercarea de a opri prăbușirea rublei. De asemenea, Banca Centrală a Rusiei şi Ministerul de Finanţe au anunţat că au decis împreună să ordone companiilor exportatoare ruseşti să vândă pe piaţă 80% din veniturile lor în valută.
Comisia Europeană, Statele Unite, Canada şi Marea Britanie au decis, sâmbătă, îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, iar unele bănci ruseşti au fost excluse din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale. Aceleași măsuri au fost anunțate luni și de alte state, cum ar fi Coreea de Sud sau Singapore, potrivit News.ro.
Cea mai gravă măsură? Înghețarea rezervelor valutare ale Rusiei
Economiștii spus că marea bombă pentru a torpila economia și moneda rusă sunt sancțiunile impuse băncii centrale ruse. Astfel, banca centrală rusă care deține 630 miliarde de dolari, nu-i poate converti în ruble în timpul unei crize pentru a-și susține moneda. Prin înghețarea rezervelor deținute în băncile occidentale, SUA și Europa practic dezarmează Rusia de cea mai bună armă a ei în cazul unei crize valutare. Altfel spus, activele Rusiei sunt fără valoare.
„Creșterea ratei cheie va asigura o creștere a ratelor depozitelor la nivelurile necesare pentru a compensa riscurile crescute de depreciere și inflație”, se arată într-un comunicat al Băncii Cetrale din Rusia. „Acest lucru este necesar pentru a sprijini stabilitatea financiară și a prețurilor și pentru a proteja economiile cetățenilor de deprecierea rublei”.
Războiul afectează economiile. Rubla se prebușește. Bursele europene sunt pe minus. Băncile suferă iar prețul gazelor și a petrolului cresc
Rubla a scăzut cu 30% luni dimineață, după ce SUA și principalele țări europene au luat măsuri pentru a exclude marile bănci rusești din sistemul global de plăți SWIFT.
Bursa de la Moscova este suspendată astăzi. În plus, banca centrală a declarat că va interzice temporar brokerilor să vândă titluri deținute de nerezidenți (clientii straini).
SWIFT NU mișcă banii, dar mută informațiile despre bani
SWIFT a fost înființată în 1973 și are sediul în Belgia. Este supravegheat de Banca Națională a Belgiei, Rezerva Federală din SUA, Banca Centrală Europeană și altele. Conectează peste 11.000 de instituții financiare din peste 200 de țări și teritorii din întreaga lume, astfel încât băncile să poată fi informate despre tranzacții.
SWIFT a declarat că a înregistrat 42 de milioane de mesaje pe zi în medie în 2021 și 82 de milioane de mesaje în total în această lună. Aceasta include schimburi valutare, tranzacții și multe altele.
Interzicerea Rusiei de la SWIFT ar afecta imediat economiei țării și, pe termen lung, ar tăia Rusia de la o serie de tranzacții financiare internaționale. Aceasta include profiturile internaționale din producția de petrol și gaze, care reprezintă mai mult de 40% din veniturile Rusiei.
De ce doar „câteva bănci” eliminate din Swift?
Prin eliminarea doar a câtorva bănci rusești alese cu atenție, care nu au fost încă numite, UE face o mutare strategică pentru a se asigura că sancțiunile au un impact maxim asupra Rusiei, dar un impact negativ pe țările europene care au stranse legaturi cu Rusia, precum Germania, Italia, UK. Astfel, companiile europene vor continua să colecteze banii datorați și să cumpere energie rusească.
Decizie fără precedent. Eliminarea celei de a 12 a economii a lumii din SWIFT
Măsura va insemna cu siguranta si consecinte nedorite pentru economiile globale. Vom vedea o creștere mai lentă a economiilor, se preconizează o inflațe mai ridicată pe un termen extins, vor fi mai puține afaceri pentru bănci (SUA și băncile europene), sau aplicarea altor sisteme alternative incă nedorite, cum ar fi piața criptomonedelor (tranzactii netransparente).
Implicațiile sunt greu de prezis astăzi, dar mai multe consecințe sunt deja evidente, se derulează în timp ce citești aceste date.