Dezvoltarea retelei teritoriale si dublarea numarului de clienti reprezinta principalele obiective ale EximBank. Aceasta strategie apartine acutalului mangement si este stabilit pentru perioada 2012 – 2016, astfel incat institutia financiara sa mentina tendinta de crestere accentuata pe care a urmat-o in ultimii trei ani.
”Stadiul actual de dezvoltare al bancii – in care au fost optimizate fluxurile si procedurile de lucru – permite si chiar impune dezvoltarea retelei teritoriale pentru a sustine cresterea organica a bancii. Avem in vedere deschiderea in urmatorii patru ani a noua agentii, care se vor adauga celor trei existente, astfel incat sa crestem gradul de accesibilitate al societatilor comerciale la produsele noastre specifice”, a spus Ionut Costea, presedintele EximBank.
Portofoliul de clienti al bancii s-a schimbat considerabil in ultimii ani, principalii beneficiari fiind in prezent IMM-urile si societatile comerciale mari – cu o pondere de 80% repartizata egal. Entitatile de stat si-au redus constant ponderea: de la 44% cat aveau la finele lui 2008, la aproape 20% in 2011 – ceea ce arata ca EximBank isi indeplineste misiunea strategica de sustinere a companiilor performante.
Banca a inregistrat o crestere a expunerii fata de clientii nebancari cu circa 700 de milioane de euro in conditiile dificile ale crizei ceea ce reprezinta o contrabalansare a franarii activitatii de creditare a bancilor straine precum si o confirmare a faptului ca Romania are nevoie de banci locale puternice care sa sustina dezvoltarea economica.
”Un management profesionist poate face ca o companie de stat sa aiba rezultate peste media pietei si peste cifrele principalilor concurenti”, a mai spus Ionut Costea care a adaugat ca profitul brut cumulat inregistrat de EximBank de la finele anului 2008 si pana in iunie 2012 a fost de aproximativ 455 de milioane de lei.
EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.