Romania inca nu a emis obligatiuni ipotecare – covered bonds. Bancherii, impreuna cu BNR, lucreaza acum la actualizarea acesteia conform normelor europene, astfel incat bancile romanesti ar putea in decurs de un an sa emita astfel de obligatiuni. „Suntem in consultari cu ARB pe tema reglementarii acestui instrument financiar, astfel incat sa poata sa fie utilizabil pe piaţa. Bancile trebuie sa isi regandeasca politicile de finanţare. Trebuie gasite soluţii noi de finanţare. Liniile de la bancile – mama sunt intr-o perioada de <regandire>”, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR.
Bancile romanesti ar trebui sa emita obligatiuni ipotecare pentru a-si finanta portofoliile de credite si a-si echilibra activele pe maturitati mai lungi, afirma si presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu. Bancherul a aratat ca desi Romania are cel mai redus stoc de credite ipotecare relativ la PIB (5,6%) din UE, soldul de 7,7 miliarde euro este suficient pentru a trece la emisiuni de obligatiuni ipotecare, fiind superior portofoliului de la care statele din regiune au inceput astfel de operatiuni.
In opinia presedintelui Alpha Bank, care ocupa si pozitia de vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), emisiunile contribuie la extinderea maturitatii pasivelor, permitand bancilor echilibrarea adecvata a portofoliului de active cu maturitati lungi si ofera stabilitate surselor de finantare, deci implicit cresterea predictibilitatii profilelor de maturitate.
Obligatiunile ipotecare permit emitentului sa-si diversifice baza de investitori, atat ca geografie, cat si ca tip de investitor, iar sursa de finantare s-a dovedit rezilienta, chiar si in vremuri de instabilitate financiara, datorita faptului ca performanta obligatiunilor ipotecare este conectata la performanta obligatiunilor de stat din tara emisiunii si mai putin la performanta emitentului.
O treime din creditele ipotecare au fost acordate in plina criza, respectiv 75.000 de imprumuturi (ianuarie 2009 – mai 2012) din totalul de 223.000 de astfel de finantari.