Dezvăluirile și documentele date ieri publicității, grupate sub numele Panama Papers, arată că Mossack Fonseca a înființat societăți-paravan pentru bănci din intreaga lume. Mai mult de 500 de bănci, filiale și sucursale au înregistrate aproape 15.600 de companii paravan cu ajutorul Mossack Fonseca, arata datele Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ).
Panama Papers, cea mai mare scurgere de documente din istorie, expune secretele ascunse în firme offshore de lideri mondiali, politicieni, mari corporații internaționale, inclusiv bănci.
Bloomberg a aruncat deja, o privire rapidă prin conturile celor mai mari instituții financiare: bancile mari au cele mai multe companii offshore.
De exemplu HSBC este cea mai „activă”, cu peste 2.300 de solicitări. În topul băncilor care au apelat la firma de avocatură și consultanță panameză se mai regăsesc Credit Suisse, UBS, Societe Generale (prezentă în România prin BRD) Și Royal Bank of Scotland.
Societe Generale deține 979 de companii offshore, înregistrate de firma Mossack Fonseca, potrivit cotidianului Le Monde.
O referință încrucișată rapidă a conturilor băncilor arată zeci de filiale, asocieri în participație și entități asociate care operează mână în mână.
Italienii au observat prezența unei liste lungi cu intalieni si companii care lucrează cu offshoruri. Documentele analizate de Espresso confirmă că numele a două mari bănci italiene – UniCredit (prezentă și în România prin Unicredit Bank) și Ubi Bank – sunt legate de fișierele panameze. Documentele arată numeroase conversații între manageri Mossack Fonseca și managerul băncii Ubi din Luxemburg.
Fișierele secrete spun o poveste complexă. Banca cu sediul la Milano, UniCredit, a avut relații de afaceri în Panama pentru gestionarea a aproximativ 80 de companii offshore.
Deutsche Bank, prima bancă din Germania, este și ea prezentă pe lista investigatorilor. „Toate băncile importante din Germania sunt implicate în asta”
Un purtător de cuvânt al băncii germane a subliniat, luni, că „suntem total conștienți de semnificația acestui fapt”.
„În ceea ce privește Deutsche Bank, ne-am îmbunătățit procesul de admitere a clienților, verificăm cu cine facem afaceri și ne asigurăm că directivele noastre, procedurile și sistemul sunt structurate astfel încât să respecte legile și reglementările relevante”, au precizat reprezentanții băncii.
Banca hamburgheză Berenberg Bank a confirmat, de asemenea, că a derulat afaceri cu firme fantomă din străinătate. Prin intermediul unei filiale de gestionare a patrimoniilor din Elveția, Berenberg Bank gestionează conturi pentru companii cu avantaje fiscale, potrivit unui purtător de cuvânt al băncii germane.
„Asta este în consonanță cu normele legale, dar necesită obligația de a acționa cu discernământ din partea băncilor”, a adăugat sursa citată.
Commerzbank a fost, în anii trecuți, implicată în dezvăluiri și, ca urmare a afacerilor sale cu Mossack Fonseca, a decis să plătească o amendă de circa 20 milioane de euro, la fel ca și HSH Nordbank și Hypovereinsbank, scrie ziarul Suddeutsche Zeitung. Commerzbank i-a ajutat pe unii clienți să evite impozitele prin intermediul unei filiale din Luxemburg.
Un purtător de cuvânt al Commerzbank a declarat pentru EFE că banca a închis cazul Luxemburg anul trecut, prin achitarea amenzii.
Există dovezi că băncile își vând deja structurile corporative din aceste zone, pentru a șterge urmele. HSBC Bank din Panama a vândut în 2013, de exemplu. De asemenea, Credit Suisse a vândut recent operațiunile sale de Gibraltar și Monaco.
Panama Papers: 10 bănci care au solicitat cele mai multe firme off-shore