Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Nota de plată după pandemie va fi creșterea creditelor neperformante. Cum comentează subiectul Florin Dănescu: ”Noi și anul trecut am spus ca luăm în calcul creșterea neperformantelor, este un lucru natural în domeniul în care activăm. Vă asigur că așa cum anul trecut industria bancară a dovedit o apropiere directă și indiscutabilă față de clienții săi, așa se va întâmpla și în continuare”
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > Nota de plată după pandemie va fi creșterea creditelor neperformante. Cum comentează subiectul Florin Dănescu: ”Noi și anul trecut am spus ca luăm în calcul creșterea neperformantelor, este un lucru natural în domeniul în care activăm. Vă asigur că așa cum anul trecut industria bancară a dovedit o apropiere directă și indiscutabilă față de clienții săi, așa se va întâmpla și în continuare”
Stiri de top

Nota de plată după pandemie va fi creșterea creditelor neperformante. Cum comentează subiectul Florin Dănescu: ”Noi și anul trecut am spus ca luăm în calcul creșterea neperformantelor, este un lucru natural în domeniul în care activăm. Vă asigur că așa cum anul trecut industria bancară a dovedit o apropiere directă și indiscutabilă față de clienții săi, așa se va întâmpla și în continuare”

Gabriela Dinu
Last updated: 12/07/2021 15:03
Gabriela Dinu 4 ani ago
Share
Florin Dănescu: Avem o rată de restructurare de 2,4% din clientelă, superioară celei europene.
SHARE
Florin Dănescu: Avem o rată de restructurare de 2,4% din clientelă, superioară celei europene.

Pandemia de coronavirus este în primul rând una dintre cele mai grave crize de sănătate din ultima sută de ani, dar reprezintă, de asemenea, o provocare semnificativă, unică, pentru factorii de decizie politică economică și financiară. Criza COVID-19 este un șoc exogen, pentru sectorul bancar global, cu implicații pentru finanțarea populației și companiilor din cauza afectării unor sectoare industiale și a pietei muncii.

Șocul brusc și semnificativ de aprovizionare declanșat de pandemie și restricțiile guvernamentale asociate au afectat dramatic lanțurile de aprovizionare și au schimbat tiparele de consum, ducând la o prăbușire a veniturilor pentru firmele mici și medii din multe sectoare, care au avut necesități urgente de lichiditate pentru a asigura continuitatea afaceriilor. Totodată, piața muncii a suferit grave modificări deoarece multe industrii s-au închis. În tot acest tablou, băncile au jucat un rol esențial prin susținerea acestor sectoare prin credite destinate dezvoltării, cu riscurile aferente, dar și prin amânările la plată a ratelor la împrumuturi.

În general, băncile au intrat în criza COVID-19 cu poziții de capital puternice, insă sectorul bancar nu a fost testat în toată această criză, până la finalul anului 2020, când BNR a derulat un exerciţiului de testare a sectorului bancar. Acesta a arătat că în scenariul de bază, rata creditelor neperformante ar atinge 9,2% în decembrie 2021 și 9,9% în decembrie 2022.

Într-un prim comentariu despre aceste cifre alarmante privind creditele neperformente, Președinte Executiv al Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu, a punctat din start că „cifrele despre care vorbim nu sunt neaparat o certitudine”. ”Vorbim despre o evaluare, o actiune de prevenție, o acțiune pro-activă, astfel incât să nu fim luați prin surprindere de evoluția economiei. Testele de stres se fac în mod repetat, regulat și iau în calcult trei scenarii. Noi acum discutăm de cel de bază, deci unul mediu. În concluzie, se evaluează în ce măsură sunt pregătite băncile pentru o evoluție negativă. De altfel, in luna mai creditele neperformante au scăzut față de luna aprilie, de la 3,94 la 3,91”, a subliniat Florin Dănescu.

De altfel, oficialul ARB a reamintit că Asociația a discutat încă de anul trecut despre acest scenariu in care portofoliile creditelor neperformante vor crește. „Sunt semne că poate nu se atinge o astfel de dinamică, noi și anul trecut am spus că prin amânarea ratelor și în situația economică generată de pandemie luăm în calcul creșterea neperformantelor, este un lucru natural în domeniul în care activăm”, a declarat bancherul într-o intervenție la Digi24.

Florin Dănescu a vorbit și despre cum se pregătesc băncile pentru NPL-urile ce vor afecta firmele dar și populația, reamintind că în România există încă anumite bariere care trebuie eliminate pentru a nu avea o dinamică negativă și a dat asigurări că indistria bancară va fi alături în continuare de clienții cu probleme.

„Evident că sistemul bancar se prăgătește în mod constant. Unul din indicatorii de stabilitate și de sănătate a domeniului financiar este dat și de nivelul de provizionare. Sistemul bancar din România are un sistem de provizionare – deci de a pune bani deoparte spunem pentru zile negre – de 63,3%, față de aproximativ 41% cât este media europeană. În concluzie, sistemul bancar local are elemente de securitate/prevenție foarte bune. De asemenea, și indicatorul solvabilitîții este la un nivel foarte bun. Sunt și anumite baniere care trebuiesc eliminate în măsurile pe care noi trebuie să le luăm pentru a preveni o dinamică negativă. Unul dintre ele este modul prin care băncile pot cesiona, vinde portofoliile de credite neperformante. La nivel european este o activitate intensă cu privire la eliminarea barierelor. Noi avem in Romania o situație nesustenabilă, să spunem așa, în sensul în care deductibilitatea creditelor cesionate se face doar pentru o proportie de 30% din valoare, deci se plătește impozit pe o diferență negativă între valoarea inițială a creditului și valoarea care s-a cesionat pe piață. Deci da, sunt bariere de elinimat în continuare pentru a fi pregătiți pentru o evoluție negativă”, a avertizat Președintele Executiv al ARB.

Totodată, Florin Dănescu s-a arătat optimist în ceea ce privește creșterea economică ce poate contribui la un scenariu de bază mai optimist, însă, „trebuie să fim realiști și responsabili”. „Băncile au luat măsuri de amânare a ratelor, au fost peste 658.000 de cereri soluționate. Am anunțat și anul trecut că trebuie să fim precauți și trebuie responsabilitate. Și în acest an au fost peste 28.000 de cereri soluționate. Cererile sunt în continuare în scădere, iar băncile iau măsuri individuale, așa cum au dovedit și anul trecut in relația cu cliențiii lor, pentru a preveni o dinamică negativă a industriilor pe relația de creditare. Suntem atenți și la ce se întâmplă cu persoanele fizice și la persoanele juridice. Trebuie să avem atenția și precauția necesară pentru a evita o creditare în exces în această perioadă dificilă. Totuși, creditarea a crescut în România, mai ales în această perioadă când oprirea finanțării ar fi fost un semnal negativ de blocaj. Iar acest lucru a fost depășit cu brio și de industria bancară și de mediul economic”, a comentat Florin Dănescu.

Vorbind despre persoanele care încă nu au depăsit perioada grea, acesta a spus că vor avea sprijinul băncilor. Indivial, băncile au în vedere cazurile care necesită atenție. „În afară de procesul de amânare a ratelor, există și activitatea curentă a băncilor în relația cu clienții lor. Putem vorbi de indicatorul de restructurare. Noi avem o rată de restructurare de 2,4% din clientelă, superioară celei europene. Asta arată că sistemul bancar românesc a avut o atenție mai mare în a fi pro-activ și a restructurat creditele clienților care au întâmpinat probleme, fără legislație, fără impunere din afară”, a punctat Șeful ARB.

”Așa cum este normal, vor exista și în viitor relații normale client- bancă pe situații punctuale. Vă asigur că așa cum anul trecut industria bancară a dovedit o apropiere directă și indiscutabilă față de clienții săi, așa se va întâmpla și în continuare”, a conchis Florin Dănescu.

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: COVID - 19, amanare rate la credite, rata de restructurare, Florin Danescu, amanare a ratelor la credite, banci, clienti, ARB, firme, NPL, credite neperfomante, pandemie
Gabriela Dinu 12/07/2021
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Anca Petcu a fost numită Chief Operations Officer și Vicepreședinte la First Bank. ”Mă bucur să fiu parte a unei noi etape de dezvoltare a First Bank și voi sprijini misiunea băncii de a oferi cele mai bune produse și servicii digitalizate”
Next Article Economia în trimestrul II: O lume în schimbare. Coface constată o creștere a riscului politic legat de criza sănătății și de accelerarea inflației

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

o zi ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

o zi ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

o zi ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

o zi ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?