Florin Dănescu, Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor, este de părere că în discuția despre perspectivele anului 2025 pentru România sunt surprinse cu precădere provocările și dificultățile, iar în aceste condiții se vorbește mai puțin despre elementele de oportunitate.
”Se vorbește mult în această perioadă de provocări macroeconomice și de dificultățile pe care România le va avea de traversat în 2025. Cred că trebuie să avem însă în vedere și elementele de oportunitate, care sunt acum mai puțin discutate. Intrarea în Schengen de la 1 ianuarie 2025 cu frontierele terestre și finalizarea accelerată de noi segmente de autostradă și drum rapid vor fi un pilon important al susținerii dezvoltării activității economice în noul an.
PNRR-ul României va reprezenta o sursă importantă de dezvoltare, care trebuie și am încredere că va fi valorificată la maxim. În plus, o eventuală dezescaladare a războiului din Ucraina, ar adăuga la consolidarea perspectivelor economice și investiționale din 2025, în România și la nivel regional”, a precizat Florin Dănescu, în cadrul unei opinii formulate pentru publicația BankingNews, care și-a propus să chestioneze mai mulți lideri ai industriei bancare din țara noastră despre proiecțiile privind direcțiile de dezvoltare ale industriei bancare și pe factorii care ar putea perturba activitatea economică în general și activitatea din bankingul românesc în particular în 2025.
Totuși, Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor a susținut că ”nu pot să nu subliniez că ne aflăm într-un climat caracterizat de o impredictibilitate fiscală ridicată”. În opinia sa, anul 2024 a fost unul de consolidare a sectorului bancar.
”Nu știm însă ce măsuri cu impact fiscal și economic vor fi adoptate în 2025 și cu atât mai puțin cum își vor pune amprenta la nivelul economiei, companiilor și populației. În prezent lucrăm și ne raportăm la diferite posibile scenarii de evoluție, mai mult sau mai puțin favorabile”, a evidențiat Florin Dănescu.
Chiar și așa, oficialul ARB a mai menționat: ”sper ca în perioada următoare să existe mai multă claritate asupra acestor posibile măsuri. Și îmi doresc să existe în noul an, atât în plan politic, cât și decizional, o zonă de responsabilitate, de stabilitate și predictibilitate cât mai ridicată, pentru că aceasta va fi esențială în dinamica generală de afaceri pe care o vom înregistra, nu doar ca sector de activitate, ci și în plan economic general”.